Foto: Greg WOOD / AFP / Profimedia

Niko ne zna šta je Elizabeta napisala...

Posebno pismo koje je napisala pokojna kraljica Elizabeta II leži skriveno u trezoru u Australiji i ne može da se otvori još 63 godine.

Beleška Njenog Veličanstva je napisana za stanovnike Sidneja i tajno se čuva u jednoj od zgrada Kraljice Viktorije.

Pismo se nalazi u zgradi već skoro 36 godina. Kraljica je napisala poruku u novembru 1986. u državnoj poseti Australiji.

Čak ni kraljičino lično osoblje ne zna šta je piše u poruci, osim strogih uputstava na prednjoj strani, u kojima je naglašeno kada treba da bude otvorena.

„Pozdrav. Na pogodan dan koji ćete izabrati 2085. godine nove ere, molim vas da otvorite ovu kovertu i prenesite građanima Sidneja moju poruku“, glasi uputstvo.

Britanska monarhija ostaje na čelu države u Australiji, a kralja Čarlsa u zemlji predstavlja Dejv Herli, generalni guverner zemlje.

Pokojna kraljica kao vladarka države mogla je da bude ukinuta 1999. godine, kada je u zemlji održan referendum o republičkom uređenju. Glasači su se odlučili protiv promene, sa 54 odsto stanovništva koje je izjavilo da bi volelo da kraljica ostane na čelu njihove države.

Njeno Veličanstvo je posetilo Australiju 16 puta dok je bila na prestolu, a prva poseta dogodila se 1954. godine, samo dve godine nakon što je postala kraljica – nakon smrti njenog oca, kralja Džordža .

Kada je kraljica prvi put posetila zemlju 1954. godine, bila je prvi vladajući monarh koji je kročio na australijsko tlo.

Princ Vilijam i Kejt Midlton – sada princ i princeza od Velsa – takođe je trebalo da otputuju u Australiju 2020. godine, ali je to otkazano zbog pandemije kovida 19.

***

BONUS VIDEO: Kraljica Elizabeta bila je gošća Beograda – kako BG to pamti?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)