Iako bismo voleli da leto zauvek traje, može i miholjsko, samo da bude toplo i suvo… ali avaj. Jesen stiže, a sa njim i kiše i sivi oblaci.

Meteorologa Slobodana Sovilja pitali smo koliko će da nam traje miholjsko leto – ako je ovo uopšte miholjsko leto?

„Po definiciji – i nije. S obzirom na to da smo početkom septembra imali jedan period sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti, međutim, ako se strogo držimo definicije, ovaj period ne možemo nazvati miholjskim letom, nego prosto produžetkom leta. Definicija miholjskog leta zahteva činjenicu da se na kraju leta dogodilo jako zahlađenje koje najčešće traje pet ili deset dana, pa kada se posle tog jakog zahlađenja praćenog padavinama temperature konačno vrate na vrednosti od 20-25 stepeni – onda taj period nazivamo miholjskim letom, kada se zapravo čini kao da se leto vratilo. Mi sada tako jako zahlađenje nismo imali, tako da je ovo lepo, stabilno vreme u septembru produžetak leta. Čak su dosadašnje vrednosti temperature za pet stepeni iznad proseka za ovo doba godine“, iznosi nam Sovilj još jednu lekciju o meteorologiji, a ovoga leta smo ih dosta naučili.

„Temperature će i dalje biti visoke, ne baš kao u prethodnih pet dana kada su maksimumi dostizali 30-33 stepena. Od četvrtka se očekuje manji pad tih maksimalnih vrednosti, ali one će i dalje ostati iznad proseka – od 26 do 30 stepeni u nejvećem delu zemlje. Takođe, uz malo promenljivije vreme imačemo i oblaka i sunčanih intervala, ali povremenop će biti uslova za kratkotrajnu kišu i lokalne pljuskove. Padavine će u noći između srede i četvrtka biti moguće na severu Vojvodine, a zatim i u ostalim krajevima, količina padavina neće biti velika, ali završiće se ovaj suv i stabilan desetodnevni period.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Pre 20. septembra ne treba očekivati veći pad temperature, dok bi u toj poslednjoj dekladi meseca tek mogli da imamo one prosečne temperature za ovo doba godine, s maksimalnim vrednostima između 20 i 25 stepeni.

A jesen, kakva će nam biti jesen? Kišna.

„Ako gledamo projekciju ako bi mogla da izgleda jesen, prema prognozama RHMZ-a, svakako je da očekujemo toplu jesen, sa pozitivnim odstupanjem temperature od plus jednog stepena, srednja jesenja temperatura bi bila od 11 do 14 stepeni, međutim ukupna jesenja količina padavina procenjena je na od 150 do 230 mm na nivou cele sezone, odnosno bilo bi malo više padavina nego prethodnih godina i malo više nego u odnosu na generalno 30-godišnji klimatološki period od 1991. do 2020. godine. Mođemo računati na malo češću pojavu padavina, pre svega kiše i tokom oktobra i tokom novembra, ali, podsećam, uz pozitivne temperaturne anomalije, što znači bismo imali malo više temperature u odnosu na prosek“, naglašava Sovilj.

Kiša u Beogradu Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Na pomen kiše, setili smo se da su Grčku prošle nedelje pogodile obilne kiše i napravile haos. Da li te kiše ove jeseni znače takav „potop“, pitamo meteorologa.

„Ne, ne. Ono što se dogodilo u Grčkoj bilo je posledica zadržavanja veoma snažnog ciklona, koji je prošle nedelje bio stacioniran iznad središnje Grčke i Jonskog mora i uslovljavao velike količine padavina. Procenjuje se da je za sedam dana u nekim delovima Grčke palo više kiše nego što u proseku padne za godinu dana na tom području, pa su problemi bili veliki, materijalne štete i žrtava. Ali taj cikon se izmestio ka severu Afrike, na području između Krita i Malte, ali je znatno oslabljen.A padavine koje u narednom periodu očekujemo u Srbiji neće biti rezultat cikona, već frontalnih sistema iz srednje Evrope.“

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare