vladimir putin
Foto: Russian Archives / Zuma Press / Profimedia

Trenutno ceo svet gleda u svaki potez Vladmira Putina, prvog čoveka Rusije. A ako pogledamo unazad – koje bio Putin u mladosti i čime se tada bavio?

Rođen je u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, 7. oktobra 1952. Njegov otac je teško povređen u Drugom svetskom ratu, a majka je preživela opsadu grada. Putin je bio jedini sin svojih roditelja koji je preživeo, jedan je umro ubrzo nakon rođenja, a drugi je umro u opsadi.

vladimir putin
Foto: Russian Archives / Zuma Press / Profimedia

Detalje o Putinovom ranom životu nije lako pronaći, delom zbog njegovog maglovitog porekla i njegovog kasnijeg rada u KGB-u. Pritom, većina od onoga što znamo o njegovim mlađim danima potiče od njega i njegovih prijatelja iz tog vremena.

Ipak, jedan takav prijatelj rekao je Maši Gresen, autorki Putinove biografije da bi „Volođa, ako bi ga neko ikada uvredio na bilo koji način, odmah skočio na njega, ogrebao ga, ujeo, počupao ga, tačnije, uradio bi bilo šta kako nikad više ne bi bio ponižen“, prenosi Time.

vladimir putin
Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Pre nego što je postao tinejdžer, Putin je počeo da trenira borilačku veštinu koja kombinuje tehnike kao što su karate i džudo, sa kojim je i kasnije nastavio.

Od ranog detinjstva Putin je nameravao da se pridruži KGB-u, možda pod uticajem knjiga i TV emisija tog vremena koje su romantizovale nacionalnu špijunsku agenciju.

Pročitajte još:

Prema njegovoj zvaničnoj biografiji, posle srednje škole je studirao pravo nakon što mu je rečeno da će mu to pomoći da uđe u KGB.

Sredinom 1970-ih, kada je već bio u braku sa suprugom Ljudmilom, Putina je regrutovao KGB.

Tako je on započeo deceniju i po dugu karijeru u sovjetskoj agenciji, odakle je potom otišao do samog državnog vrha.

BONUS VIDEO: Robert de Niro – veliki glumac i oskarovac

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare