Mađarska kroz brojke: Brojevi koji ti mogu promeniti život

Lifestyle 13. avg. 202009:01
Podeli:
mozzart kladionice
Foto: TTstudio / Alamy / Alamy / Profimedia

Glavni grad Budimpešta sastavljena je iz dva dela – Budima i Pešte. Grad je podeljen rekom Dunav, pa je na zapadnoj strani Budim, najstariji deo grada, na brdu na kome se nalaze tvrđava i palata, dok je na istoku Pešta, današnji centar grada u panonskoj ravnici.

Mađarska je sastavljena iz 19 teritorijalnih jedinica i Budimpeštom kao glavnim gradom. Ovo predstavlja unikatan spoj svih različitosti koje Mađarska može da pruži.

Od 1986. godine trka Formule 1, čuveni Hungaroring, gde najbrži vozači sveta svake godine odmeravaju snage, vozi se u Mađarskoj.

Rubikova kocka nastala je upravo u Mađarskoj. Ova čuvena mozgalica stavila nas je na teške muke, ali ne i svetskog rekordera koji je uspeo da je reši za manje od pet sekundi.

Mađarska je dala 13 nobelovaca do danas, što je više po glavi stanovnika u odnosu na zemlje poput Španije, Kanade ili Australije, pojavljujući se u svakoj kategoriji osim nagrade za mir.

Pročitajte još:

Vaterpolo je nacionalni sport, a Mađari su čak 12 puta osvajali prvo mesto na Evropskim prvenstvima.

Mađarski jezik je deo porodice ugrofinskih jezika i smatra se jednim od najtežih jezika na svetu za učenje. Osim u Mađarskoj, jezik se govori u Slovačkoj, Srbiji, Rumuniji, Ukrajini, Hrvatskoj i Austriji, a smatra se da njime govori 15.000.000 ljudi.

Iphone 11 PRO je naziv fantastičnog iPhone telefona koji možeš osvojiti na mozzartbet.com takmičenju u mađarskom Puttu.

A koje srećne brojeve ćeš ti izabrati? Možda je odgovor baš u ovim redovima.

Maksimalna isplata na mađarskom Puttu je 10.000.000 dinara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar