Kriška pomorandže
Foto: Profimedia.rs

Ovih dana na društvenim mrežama u Srbiji masovno se deli fotografija fiskalnog računa koja pokazuje da u jednom ugostiteljskom objektu u Obrenovcu krišku pomorandže, kao prilog u piću, naplaćuju 50 dinara.

„Ako vas ovih dana put nanese u Obrenovac pa poželite da se okrepite u jednom od čuvenih lokala u centru grada, budite spremni da krišku pomorandže kao prilog u vašem piću platite 50 dinara“, objavljeno je na Fejsbuk nalogu Zaštita potrošača.

U međuvremenu je iz navedenog objekta medijima dostavljena fotografija menija, na kome se zaista kao stavka nalazi i – „prilog (kriška limun, pomorandža)“ i cena od 50 dinara po komadu. Oni tvrde da je sve regularno.

[POTROŠAČI ZA LICA MESTA] Kriška pomorandze kao prilog u soku 50 din?!Ako vas ovih dana put nanese u Obrenovac (ili…

Posted by Zastita potrosaca on Среда, 10. јун 2020.

Kako je za Blic objasnio Goran Papović iz Nacionalne organizacija potrošača Srbije, ukoliko stavka ne postoji u zvanično overenom cenovniku, sa pečatom firme, koji je proverila inspekcija i koji je istaknut na vidnom mestu za potrošača – u ovom slučaju na stolu u kafiću – reč je o prevari. Ali, ako je kriška pomorandže uredno navedena u meniju kao sastavni deo ponude, uz vidno istaknutu cenu, onda je formalno-pravno sve ispravno. To praktično znači da bi potrošači prilikom naručivanja morali precizno da se izjasne da li žele piće sa prilogom u vidu kriške limuna ili pomorandže, ili ne.

„Ako ih konobar ne pita, a donese im piće sa prilogom, i to dodatno naplati, imaju osnov za reklamaciju jer su dobili nešto što nisu tražili“, ističe Papović.

On takođe napominje da se ugostitelji sada, zbog korona krize, ali i zbog povećanog bezgotovinskog plaćanja, na razne načine dovijaju kako da nadoknade manju zaradu. Tako se ponekad naplaćuje i „usluga“, bez obrazloženja šta ta usluga podrazumeva, piše Blic.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)