Izgleda da je ok kad se siromašnima deli pasulj bez mesa, ali kad je na meniju testenina sa lososom - Srbija pokazuje najružnije lice.
Solidarna kuhinja se oglasila na svom Tviter profilu i napomenula da kada god spremi „neku luksuzniju hranu“, jave se ljudi s primedbama.
Naš cilj nije da postanemo zamena za narodne kuhinje i oslobodimo državu odgovornosti, mi kroz naš rad u krajnjoj liniji želimo da dovedemo u pitanje razloge za postojanje narodnih kuhinja.
— Solidarna Kuhinja (@SKuhinja) April 12, 2021
„Naš cilj nije da postanemo zamena za narodne kuhinje i oslobodimo državu odgovornosti, mi kroz naš rad u krajnjoj liniji želimo da dovedemo u pitanje razloge za postojanje narodnih kuhinja. Naša borba protiv gladi je borba protiv sistema koji stvara siromaštvo i oduzima ljudima dostojanstvo i upravo zato ne pravimo razliku između hrane koju jedemo mi i koju delimo sa ljudima na punktu“, naveli su na društvenim mrežama.
Naša borba protiv gladi je borba protiv sistema koji stvara siromaštvo i oduzima ljudima dostojanstvo i upravo zato ne pravimo razliku između hrane koju jedemo mi i koju delimo sa ljudima na punktu.
— Solidarna Kuhinja (@SKuhinja) April 12, 2021
Njihov moto i jeste: „Solidarnost, a ne milostinja“.
Ne smatramo da bismo bili solidarni ukoliko bismo spremali lošije obroke za sugrađane koji se trenutno nalaze u goroj ekonomskoj situaciji od nas.
— Solidarna Kuhinja (@SKuhinja) April 12, 2021
„Ne smatramo da bismo bili solidarni ukoliko bismo spremali lošije obroke za sugrađane koji se trenutno nalaze u goroj ekonomskoj situaciji od nas. Kroz deljenje hrane želimo ljudima da poručimo da nisu teret društva, već članovi koje je sistem izneverio i time pokušamo da im vratimo delić dostojanstva“, podvlače.
I, naravno, posle ovakvog komentara, mnogi će zgroženo zapitati: Ko to ima primedbe na ovakav potez i zašto zaboga?
Sara Nikolić iz Solidarne kuhinje objasnila nam je zašto su imali potrebu da se na ovaj način obrate sugrađanima.
„Mi imamo običaj da nedeljom pravimo neko malo egzotičnije jelo kako bismo građanima koje su svi zaboravili pokušali da tretiramo s dostojanstvom. Jedne nedelje je, na primer, bio dezert s kruškama kuvanim u vinu i šlagom, jedne nedelje smo imali gulaš sa divljači. I po pravilu se na vesti o tim obrocima jave ljudi zlonamernim komentarima u kojima računaju da je to jako skupo i predlažu da im damo nešto drugo. Nisu to naročito konstruktivni komentari, da se razumemo, i uglavnom referišu na narodnu kuhinju koja priprema jeftine obroke za jako veliki broj ljudi“, kaže Sara Nikolić.
Solidarna kuhinja nije narodna kuhinja, niti pretenduje da bude. Ne finansira se od kompanija i državnih institucija, već isključivo od pojedinačnih donacija… „Bilo u novcu, bilo u namirnicama, bilo u radu i vremenu“, napominje Sara.
„Ideja je da širimo mrežu solidarnosti kroz veći broj manjih donacija i ukažemo na značaj solidarnosti i značaj samoorganizovanja. Takođe, kod nas ne postoje kriterijumi za dobijanje obroka, naravno, najviše ima siromašnih, ali nije potrebna nikakva dokumentacija da bi stali u red pred punktom“.
Solidarna kuhinja „radi“ sredom, subotom i nedeljom na nekoliko punktova u Beogradu.
***
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare