Leskovačke bajke nisu za laku noć

Lifestyle 16. jul. 202023:02
Podeli:
leskovačke bajke
Aladin - ilustracija; Foto: Allen Eyestone / Zuma Press / Profimedia

"Nekada davno živeše u Leskovac bicman po imenu Aladin. Bejaše to snažan mladić koga u četeres godine izdržavaše majka..." Tako počinje jedna od leskovačkih interpretacija čuvenih bajki, koje ovih dana zabavljaju ljude na Facebooku.

Na stranici Koe ima po grad? dele se razne zanimljivosti svakodnevnog života Leskovca i okoline, a trenutno su glavni hit leskovačke bajke ispričane karakterističnim žargonom i sa zapletima dostojnim života u Srbiji.

Tako se pomenutom leskovačkom Aladinu, kojeg je majka izdržavala tako što je „prodavala švercovane benke na pijac“, dok je on „dane provodio u teretanu dizajući teško“, jednog dana na kapiji pojavio stari čarobnjak.

Pročitajte još:

„Prectavi se kao daleki rođak koji je svrnuo na kafu“ i „poče da sandilja Aladinu kako u njegove godine ljudi decu čuvav, rabotiv oko kuću, a on se maje ko gluva kučka po ulice“.

Aladin je krenuo s čarobnjakom kako bi dobio lekciju života, a avantura je uključila „nešto što je ličilo na pećinu, a mirisalo ko kočina“, dobrog duha „koji dvesta godine nije izašo iz lampu“, ovozemaljske želje kao što su posao u opštini i žena „al da nije neka karakondžula“, osvetu i trijumf dobrog… Na kraju, kao u svim bajkama, „Aladin i princeza živeli su srećno u svojoj kući i čekali rešenje za legalizaciju do kraja života“.

Aladin i štrokavo gasarčeNekada davno živeše u Leskovac bicman po imenu Aladin. Bejaše to snažan mladić koga u četeres…

Posted by Koe ima po grad? on Среда, 15. јул 2020.

Ni Snežana koju svi znamo iz bajke braće Grim, nije ista u leskovačkoj verziji. „Po ceo dan ona bi bila lepa i drugo ništa nije umela. Radila je jedno mesec dana za Oriflejm i ko promoterka za Alevu papriku, al sve što je zaradila brzo premanda i otrči kod tatka za pare.“

No, i nju čeka uzbudljiva sudbina koju će joj zakuvati maćeha na bromazepamima i džangrizavi patuljci, ali i srećan kraj kakav se samo u južnoj Srbiji može zaslužiti.

Nekada davno živela je jedna Sneža s tatka i maćehu u Sponce. Po ceo dan ona bi bila lepa i drugo ništa nije umela….

Posted by Koe ima po grad? on Среда, 03. јун 2020.

Ne treba da napominjemo da leskovačke bajke nisu za malu decu, a ni za laku noć, jer dok se smejemo južnjačkim izrazima, ne promiču nam detalji svakodnevice u kojoj svi živimo i koja je daleko od bajkovite.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar