Koprivica: Lečić ne može da se poredi sa Dž. K. Rouling

Emisije 26. nov. 202112:31 > 12:35
Podeli:

Sve predstave na 38. susretu pozorišta u Brčkom odustale su od učešća zbog Branislava Lečića u žiriju, a gosti današnje emisije "Probudi se" govorili su o kulturi otkazivanja ("cancel culture") i njenoj moći u današnjem društvu.

Tema emisije „Probudi se“ bila je kultura otkazivanja, a povod – „otkazivanje“ Dž. K. Rouling i Branislava Lečića.

„U drugom slučaju imamo mnogo ozbiljniju situaciju, gde je Lečić optužen za ozbiljan zločin, a i njegovo kasnije oglašavanje je nešto sa čim kulturna zajednica ne može da se nosi. U prvom slučaju imamo tu klasičnu kansel kulturu zbog neslaganja u stavovima, a u drugom slučaju imamo bojkot zajednice koja ne želi da prihvati jednu dosta strašnu situaciju“, objasnila je rediteljka Staša Koprivica.

Pročitajte još:

S druge strane, sociolog Dalibor Petrović ističe da Lečićev slučaj „govori o jednoj vrsti izvorne kansel kulture, koja upravo i nastaje iz potrebe zajednice da reaguje kad misli da državni organi i institucije nisu dobro obavile svoj posao ili da se desila neka druga velika društvena nepravda“.

U nastavku, gosti „Probudi se“ bavili su se pitanjima može li kansel kultura da potpuno „izbriše“ čoveka, može li da pogreši i kako utiče na budućnost. Pogledajte celo gostovanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar