Foto: Bobica10/Shutterstock; E-Stock/Miloš Rafailović

Čudna su vremena, čudne su temperature, pa bi nas sneg za doček bar malo restartovao. Možemo li bar tome da se nadamo?

Ukoliko vam se čini da samo vremensku prognozu čitate, ne sekirajte se, mi imamo utisak da su vremenske prilike jedino što ljude istinski zanima, a nekima je tek sada jasna popularnost čuvenog Kamenka Katića – legendarnog prezentera „prognoze za naredni dan“ u udarnom dnevniku.

Mi nemamo Kamenka, ali imamo Nedeljka Todorovića, meteorologa koji zna da pročita nebo i vetar. Posle dva temperaturna rekorda koja smo imali ove jeseni – oba u plusu, nismo mogli da ne strepimo od drastičnog zahlađenja koje se dogodilo drugog dana vikenda – u nedelju.

Zato smo pozvali stručnjaka da nam kaže šta nas čeka ovog meseca i da li će nas belina snega ozariti bar za doček nove 2024.

„Prognoze su problematične same po sebi, ostvarenje nije baš veliko, pa možemo da govorimo samo o nekoj osrednjoj varijanti po tipu vremena. Do kraja decembra vreme će biti kao što je bio drugi deo novembra – znači česta naoblačenja s kišom i snegom, sneg uglavnom u planinskim predelima, u nižim predelima mogao bi da bude kratkotrajni sneg, ali mali su izgledi za stvaranje snežnog pokrivača.

Svaki četvrti-peti dan očekuje nas naoblačenje s kišom i snegom, s temperaturom bez nekog većeg kolebanja – maksimalne vrednosti od 5 do 12 stepeni. Velika je šansa da od 26. do 29. decembra bude jedno malo otopljenje, nekoliko toplih dana i onda verovatno 30. i 31. decembra stiže zahlađenje s kišom i snegom. Eto to je to. To je maksimum koji mogu da izvučem“, kaže metorolog za Nova.rs.

I mesečna prognoza RHMZ najavljuje sneg 29, 30. i 31. decembra.

Podsetimo da je 1. decembra izmereno 24°C, i 2. decembra čak 26°C – i oboreni su rekordi u većem delu Srbije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zabeležen letnji dan u decembru, budući da je u Kraljevu, Kragujevcu i Valjevu maksimalna temperatura bila >=25°C. Temperaturni rekord za Beograd 1. decembra oboren je već u toku prepodneva, s obzirom da je prethodni rekord zabeležen 1938. godine kada je u glavnom gradu bilo +18,4 stepena Celzijusovih.

Nedeljko kaže da jesmo oborili dva dnevna rekorda i jedan mesečni rekord – ali to se događa, svake godine ima poneki dnevni rekord, ništa to nije čudno – zato što su ti dnevni dosadašnji rekordi zabeleženi pre 50 i 100 godina, pa je morao da dođe red da se obori taj dnevni rekord, i to za 0,1 stepen, za jednu decimalu, a to nije ništa značajno.

„Drugog decembra bila je maksimalna temperatura 18 stepeni i oboren je rekord s početka 20. veka, a prvog decembra nadmašena je rekordna temperatura 1989. Sve najniže i najviše vrednosti budu vremenom prevaziđene. Jeste zanimljivost ali nije ekskluziva – ne pokazuje ništa značajno u vezi sa klimatskim promenama“, zaključuje metorolog Todorović.

Prema sezonskoj prognozi RHMZ januar će biti blaži i prosečno vlažan.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar