kanabis
Kanabis; Foto: JOAQUIN SARMIENTO / AFP / Profimedia

Na preporuku Svetske zdravstvene organizacije, Komisija za narkotike Ujedinjenih nacija skinula je kanabis sa liste najopasnijih droga usvojene konvencijom 1961. godine. Očekuje se da će ova odluka imati značajan uticaj na ispitivanje i medicinsko korišćenje marihuane širom sveta, a šta zapravo znači za Srbiju?

„Kanabis je skinut s liste 1, ali je ostao na listi 4 kao jedna od strogo kontrolisanih supstanci koje imaju potencijal za lečenje. To je veliki korak za kanabis generalno, prvenstveno za medicinski kanabis, jer je skinut s liste najopasnijih droga. Što se nas tiče, ta odluka mogla bi da znači veliku promenu kad je medicinski kanabis u pitanju, jer je Ministarstvo zdravlja obećalo legalizaciju medicinskog kanabisa još pre nekoliko godina, ali do toga i dalje nismo došli. Mislim da je ovo veliki potencijal za zagovaranje te promene i za unapređenje odgovora na različite bolesti kad je kanabis u pitanju“, kaže Irena Molnar iz NVO Re Generacija.

 

Prema njenim rečima, ova odluka komisije EU nije ni na koji način obavezujuća za Srbiju i ne treba očekivati instant dekriminalizaciju kanabisa, ali mogla bi da vodi u tom pravcu.

Pročitajte još:

„Država Srbija jeste potpisnica te konvencije iz 1961. što znači da je odgovor naše države bio da je kanabis najopasnija supstanca i da se ne sme koristiti za lečenje, a sada se situacija znatno promenila, što znači da organizacije i javnost mogu da zagovaraju tu promenu. Mislim da se neće desiti dekriminalizacija, mislim da smo mi jako daleko od toga, ali da promena regulative što se tiče medicinskog kanabisa može da bude vrlo izvesna u nekom budućem vremenu. Ali sve zavisi od Komisija za psihoaktivne kontrolisane supstance“, smatra Molnar.

Smatra da „mi o legalizaciji tek ne možemo još da pričamo“.

„Iako ovo što su Makedonci uradili moglo bi da pomeri balans represivnih politika na Balkanu. Mislim da će, ako ništa, dosta da utiče na promenu društvene svesti o tome“, ističe Molnar.

Podsetimo, premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, u novembru je najavio dekriminalizaciju i legalizaciju marihuane u turističkim mestima, kao deo novog paketa ekonomskih mera za podsticaj privredi.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)