Raskošno cveće koje je veoma lako uzgajiti

Lifestyle 30. apr. 202115:06
Podeli:
Kale
Foto: Shutterstock

Predivna kala je cvet koji mami uzdahe svojom gracioznošću. Ova divna biljka dolazi u raznim bojama, a jednako lepo izgleda u kući i dvorištu.

Mnogi u posebnim prilikama biraju upravo buket napravljen od kala, a ovaj cvet spominje se i u grčkoj i rimskoj mitologiji, gde je bio vezan za Heru, boginju braka i rođenja, kao i Veneru, boginju ljubavi i lepote, piše Zadovoljna.hr.

Poreklom su iz Afrike, ali rastu i u drugim tropskim klimatskim uslovima. Iako će vam na pamet možda prva pasti bela kala, ova biljka cveta u različitim bojama, od bele preko roze do bordo boje. Radi se o cvetu koji dugo traje i kada se odseče zbog čega je popularan deo cvetnih aranžmana, posebno kada su u pitanju venčanja. Kala u vazi takođe će danima krasiti vaš dom, bitno je samo da joj povremeno odsečete vrhove.

Činjenica koja će obradovati mnoge je ta da je kale lako uzgajati. Ove biljke uglavnom ne zahtevaju previše pažnje. Pravilna sadnja i smeštaj kale su jedine važne stvari koje treba da uzmete u izbor.

Pročitajte još:

Kalu je bitno posaditi u dobro drenirano tlo. Vole boravak na sunčanim lokacijama ili u polusenkama u toplijim podnebljima.

Kada se odlučite na uzgoj ovog cveta, pobrinite se da kale posadite u proleće. Rastu umereno brzo, često proizvodeći cvetove početkom ili sredinom leta. Cvetaće tokom cele sezone, do rane jeseni. Pre sadnje bitno je da sačekate da prođe opasnost od mraza i da se tlo dovoljno ugreje.

Kada ih zasadite, zemlju treba dobro zaliti. Vole vlažno tlo, a godi im i mesečna doza đubriva tokom sezone rasta.

Nakon sadnje sa zalivanjem nemojte da preterujete. Kalu zalivajte jednom nedeljno ili češće ako je vruće. Ako je biljka u zatvorenom u posudi, trebaće im konstantna vlaga.

Bitna stvar koju morate imati na umu kada su u pitanju kale je ta da mogu biti otrovne za kućne ljubimce poput mačaka i pasa. Cvet kale sadrži rafide koji kod kućnih ljubimaca mogu izazvati zdravstvene probleme, od blažih do jako teških.

U svakom slučaju, ako se budete dobro brinuli za vašu kalu, nagrada će biti egzotični, graciozni cvetovi dostupni u širokom spektru boja.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar