Kako klinci lažiraju pozitivan test na kovid

Lifestyle 12. jul. 202112:04 > 13:03
Podeli:
Kovid test
Kovid test; Foto: Michael Bihlmayer / Alamy / Alamy / Profimedia

Tinejdžeri misle da su našli način da lažiraju kućne testove na kovid 19, a naučnici pokušavaju da shvate u čemu je stvar.

Internetom se šire snimci u kojima britanski tinejdžeri otkrivaju trikove kako da pomoću sokova prevarite kućni test na kovid da vam da lažno pozitivan rezultat. Njima je to bio način da odsustvuju iz škole, pa su snimci sa haštagom #fakecovidtest brzo postali viralni.

Na tim snimcima klinci na kućni test na kovid stavljaju sok od jabuke, koka-kolu, sirće, sredstvo za dezinfekciju ruku, kečap, afteršejv… I proveravaju šta će od toga dati pozitivne rezultate. Ispostavilo se da su gazirani sokovi najefikasniji.

Pročitajte još:

To je podstaklo istraživače sa Univerziteta u Liverpulu da ispitaju da li veštački zaslađivači koji se koriste u gaziranim sokovima zaista mogu da utiču na kovid test i daju lažno pozitivne rezultate. Rezultati njihove studije, koja još čeka recenziju, predati su medRkiv u ponedeljak.

Kako se pokazalo u njihovom istraživanju, 10 od 14 testiranih gaziranih pića moglo je da da pozitivne rezultate. Međutim, nisu uspeli da identifikuju koji sastojak proizvodi ovu reakciju, prenosi Reuters.

***
Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar