Jedinstven grob bez krsta i slike krije najdirljiviju priču dana

Podeli:
groblje
Ilustracija; Foto: Glenn Harper / Alamy / Profimedia

Priča o neverovatnoj ljubavi psa prema čoveku.

Na groblju Spitak, među stotinama grobova s istim datumom smrti – 7. decembar 1988. – nalazi se jedan bez krsta, zvezde ili fotografije. Na spomeniku je samo ime: Žuža.

Naime, jedan od najvećih i najstrašnijih događaja za Jermeniju je predstavljao razorni zemljotres koji je odneo živote na desetine hiljada ljudi i razorio grad Spitak. Tokom strašnog potresa Žuža – obična mešanka – učinila je nemoguće.

Ova keruša je spasla jednogodišnju devojčicu koja je bila s njom pod ruševinama.

Neverovatna četiri dana keruša je svojom toplinom grejala bebu, a kako su neki pretpostavljali, i hranila je svojim mlekom jer beba u suprotnom ne bi preživela.

Pročitajte još:

Priča kaže da, kad su spasioci dogovarali minute ćutanja kako bi čuli žive ljude ispod gomile kamenja i peska, Žuža je zavijala. Ali životinje nisu bile prioritet, važniji su bili ljudi…

A onda je Žuža učinila nešto što nikad pre nije – lagano je ugrizla dete. Devojčica je počela da plače i zahvaljujući tome, obe – uplakana beba i izmučena i izgladnela keruša – izvučene su ispod ruševina.

Žuža je živela s porodicom Lale Sarjan još 12 godina. A kad je umrla, Lalina rodbina sahranila ju je na groblju Spitak među drugim ljudskim grobovima…

Priča o Žuži i devojčici koju je spasla i danas se prepričava, pa malo ko uspe da ne zaplače kad je pročita.

BONUS VIDEO: Kućni ljubimci za mirniji život

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar