Jedan od najvrednijih rukopisa Ajnštajna uskoro na aukciji

Lifestyle 02. sep. 202108:56
Podeli:
Albert Ajnštajn
Albert Ajnštajn; Foto: TopFoto / Topfoto / Profimedia

Jedan od radnih rukopisa Alberta Ajnštajna o opštoj teoriji relativnosti, procenjen na dva do tri miliona eura, biće ponuđen na aukciji, objavila je u sredu aukcijska kuća Christie's.

„Nesumnjivo se radi o najvrednijem Ajnštajnovom rukopisu ikada ponuđenom na aukciji“, saopšteno je iz Christie’s.

Pročitajte još:

Christie’s će aukciju održati 23. novamrba za kuću Aguttes. Radi se o originalnom radu na 54 stranice kojeg su 1913. i 1914. u Cirihu prepravili slavni fizičar jevrejskog porekla i njegov saradnik i prijatelj Mišel Beso, švicarsko-italijanski inženjer i sefardski Jevrej.

Upravo zahvaljujući Besu je taj rukopis i sačuvan, jer se Ajnštajn, koji ga je smatrao tek običnim radnim rukopisom, sigurno ne bi njime zamarao, objašnjava Christie’.

Nakon posebne teorije relativnosti koju je 1905. sažeo formulom E=mc2, Ajnštajn je 1912. počeo da radi na opštoj teoriji relativnosti. Ajnštajn i Beso su se uhvatili problema koji je decenijama mučio naučnu zajednicu: anomalije orbite Merkura. I uspeli su da reše tu zagonetku, podseća Christie’s.

Drugi poznati dokument iz tog razdoblja, poznat kao „beležnica iz Ciriha“ s kraja 1912. i početka 1913., nalazi se u arhivu Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar