Foto: - / Everett / Profimedia

Ime Alberta Ajnštajna sinonim je za genijalnost, a procenjuje se da je slavni naučnik imao IQ 160. Prosečni koeficijent inteligencije je 100, ali danas znamo i za ljude koji su premašili 200 - iznenadiće vas u šta su neki od njih uložili svoj genijalni mozak.

Reader’s Digest je predstavio listu genijalaca čiji je IQ 170 i viši.

1. Džejkob Barnet: IQ 170

Kad je Džejkob Barnet imao dve godine, dijagnostifikovali su mu autizam i procenili da nikad neće naučiti ni sam da zaveže pertle. Ne samo da je naučio da se sam obuče, već je ovaj američki genijalac završio šest razreda osnovne škole za manje od godinu dana, a zatim je s 10 godina upisao koledž. Do 13. godine postao je ugledni fizičar, a danas radi na doktoratu.

2. Džudit Polgar: IQ 170

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Judit Polgar (@judit.polgar.official)

Mađarsku šahistkinju smatraju najboljom igračicom šaha svih vremena. Imala je 15 godina i četiri meseca kad je 1991. postala najmlađi međunarodni majstor.

3. Rik Rosner: IQ 192 do 198

Rosner je bio na više od 30 IQ testova koji su otkrili da je njegov koeficijent inteligencije između 192 i 198, a pre nego što je postao scenarista, radio je kao izbacivač, striper i model. Tužio je televizijsku kuću ABC nakon što je izgubio u igri „Ko želi da postane milioner“, ali je izgubio parnicu i na sudu je dokazano da pitanja nisu bila nameštena.

4. Evangelos Katsioulis: IQ 198

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evangelos Katsioulis (@dr.katsioulis)

Evangelos je grčki psihijatar, ima diplomu iz filozofije i istražuje tehnologiju za medicinska istraživanja.

5. Šo Jano: IQ 200

 

Lekar Šo Jano je upisao koledž kad je imao devet godina, a doktorat je završio kad je imao 21. Iz tekvondoa ima crni pojas, a počeo je da komponuje muziku još kao četvorogodišnjak. Tada se zainteresovao i za neurologiju.

6. Nejtan Leopold: IQ 200

Nejtan Leopold je govorio devet jezika i bio prepametan, ali to je otišlo u pogrešnom pravcu. Kad je imao 19 pokušao je da počini savršen zločin i 1924. godine su ga uhapsili zbog ubistva. U zatvoru je proveo 33 godine, nakon čega je pušten na uslovnu. Umro je 1971. godine.

7. Merilin vos Savant: IQ 228

Merilin je imala 10 godina kad je IQ test za odrasle Stanford – Binet ustanovio da ima IQ 228. Tad su je upisali u Ginisovu knjigu rekorda, ali je 1990. godine ta kategorija uklonjena zbog upitnih rezultata. Ipak, ostala je „najpametnija žena na svetu“ – za magazin Parade od 1986. godine odgovara na pitanja čitalaca koja joj postavljaju u rubrici „Ask Marylin“.

8. Ejnan Kouli: IQ 263

Smatra se da ovo čudo od deteta ima IQ 263. Sa samo osam godina pohađao je predavanja iz hemije na fakultetu, a do devet godine upamtio je 518 decimala broja pi. S 12 je napisao scenario i komponovao musiku za film „Reflection“. Sada ima 19 godina, prenosi 24sata.hr.

***

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar