Foto: Francesco Meroni / ImageSource / Profimedia

Želite da živite dugo na mestu koje se smatra najzdravijim na svetu - odgovor potražite u Italiji.

Magazin „Bloomberg Italy“ objavio je da je Italija jedna od najzdravijih zemalja na svetu. U konkurenciji od 163 zemlje. Bez obzira na nestabilne ekonomske uslove, visoku stopu nezaposlenosti, Italijani su poznati kao narod koji živi dugo i zdravo. Blumbergov globalni zdravstveni indeks koji poredi varijable kao što su – uzrok smrti, dugovečnost, zagađenje, krvni pritisak, zavisnost od nakotina itd. smestio je Italiju na sam vrh liste najzdravijih zemalja na svetu. 

Pročitaj još

Mediternaska država okružena je sa pet mora i označena je kao najzdravija zemlja na svetu po „Bloombergovom“ Globalnom zdravstvenom indeksu od 163 zemlje. Beba rođena u Italiji može da očekuje da će živeti do kasnih osamdesetih, navodi „Panorama„. 

Italija je nazdravija zemlja na svetu
Foto: Carlo Bollo / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako je Italija među najrazvijenijim zemljama sveta, njen rast stagnira već decenijama, gotovo 40% mladih je nezaposleno.

Uprkos svemu, Italijani su u znatno boljoj formi nego Amerikanci, Kanađani ili Britanci, koji sa druge strane imaju visokorizične zdravstvene probleme kao što su visok krvni pritiska i holesterol, ali i problemi sa mentalnim zdravljem. 

Italijanska kuhinja zaslužna je za dobro zdravstveno stanje nacije. Mediteranska ishrana bogata povrćem i devičanskim maslinovim uljem, koju Italijani obožavaju smatraju se eliksirom dugovečnosti. 

Mediteranska ishrana

Mediteranska ishrana
Foto: Martina Pellecchia / Alamy / Alamy / Profimedia

Mediteranska ishrana bazirana je na velikoj količini povrća, mahunarki, pasulja, ribe, maslinovog ulja i orašastih plodova. Ovaj način ishrane podrazumeva niži unos mesa i mlečnih proizvoda. Ovaj način ishrane naročito je pogodan za zdravlje srca. 

The New England Journal of Medicine radio je više istraživanja na ovu temu, a nedavno su objavili i studiju rađenu na uzorku od 22000 Grka, koji su svoju ishranu bazirali na mediteranskoj ishrani. Rezultati su pokazali da su ovi Grci živeli duže od ostalih.

Takođe, još jedno istraživanje ovog medicinskog časopisa objavilo je rad o tome kako mediteranska ishrana utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Rezultati su pokazali da oni koji su se hranili mediteranskom ishranom mnogo ređe boluju od kardiovaskularnih bolesti nego oni koji su se hranili redukovanom ishranom.

Najzdravije zemlje na svetu pored Italije

Švajcarska na listi je druga najzdravija zemlja
Foto: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Na drugom mestu liste najzdravijih zemalja našao se Island, a na trećem Švajcarska, dok se na četvrtom i petom mestu nalaze Singapur i Australija. U međuvremenu, 4.500 km južnije, u Sijera Leoneu, prosećno će sada rođeno dete umreti sa 52 godine starosti, piše „The Independent“, što je čini zemljom najgorom za život prema ovoj listi.

Svaka država ocenjena je na temelju očekivanog trajanja života, uzroka smrti i zdravstvenh rizika, poput visokog pritiska, konzumacije nikotina, neuhranjenosti i pristupa pitkoj vodi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar