Foto: Printscreen/RTS

Bilo bi mnogo nezgodnije da nije.

Zagiženi fanovi Slagalice jako dobro pamte i vole da ukažu na greške. Tako se desi i da u prvoj igri kviza prepoznaju kombinaciju slova koja se već pojavila, iako je to bilo skoro 10 godina ranije.

„Čista nameštaljka“, neki su skloni da prokomentarišu, budući da ta igra treba da ostavi utisak da takmičari nasumično „nabadaju“ slova.

Gostujući u podcastu „Život na srpskom“, Ivan Andonov, autor zadataka za kviz TV Slagalica, objasnio je kako zapravo funkcioniše ta igra.

Pročitajte još:

Za eventualne neupućene, u pitanju je igra „Slagalica“ u kojoj se „od ponuđenih dvanaest slova sastavljaju najduže reči u skladu sa srpskim književnim jezikom“, istaknuto je na sajtu RTS-a. I kad pažljivo pročitate opis igre, shvatite da reč „ponuđenih“ nije slučajno izabrana, mada se dok gledamo Slagalicu stiče utisak da takmičari učestvuju u kreiranju tog niza.

Naime, deluje da oni izgovarajući „stop“ zaustavljaju kompjuter na nekom od slova koja se nasumično vrte. Zapravo, samo je redosled eventualno slučajan – kombinacija slova od kojih treba sastaviti reč unapred je pripremljena.

I to je dobra stvar. Naime, vodi se računa da od njih zaista može da se sastavi neka reč. Kada bi izbor slova bio potpuno slučajan, verovatno bi i takmičari i publika imali mnogo teži zadatak, ponekad i nerešiv.

To ipak, tvrdi Andonov, ne važi za druge igre.

Pogledajte koje je „tajne“ Slagalice još podelio u podcastu „Život na srpskom“.

***

Bonus video: Ko je novi pobednik Slagalice?