krpelji
Prvomajski uranak Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Divan sunčan dan najlepše je provesti u prirodi, ali u ovo doba godine krpelji umeju da pokvare sve. Zato se neko dosetio genijalnog trika protiv ovih napasti. Deluje pomalo suludo, ali – radi.

Tviterom kruži fotografija jednog vrlo zanimljivog stajlinga – onog o kom treba razmisliti ako biste u šetnju po prirodi.

Da vam se krpelji ne bi zakačili na kožu dok idete kroz travu, možete da primenite hit tehniku – traka s lepljivom stranom na spolja oko zglobova.

Možda nekima nije po modnom ukusu, ali izgleda da jeste efikasno.

Kako se da videti, krpelji su završili na traci, a ne na koži, što je odlično. Jedino je zastrašujuće to koliko ih je. I koliki su.

A šta da radimo ako i pored primenjenih mera opreza primetimo krpelja na telu? O tome ja za portal Nova.rs govorio dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Pročitajte još:

„Ne preporučuje se polivanje raznim tečnostima kao što su benzin, ulje, alkohol, lak za nokte, jer ovaj postupak dovodi do toga da krpelj povrati crevni sadržaj na mestu uboda i tako ubaci bakterije u krv. Na taj način se samo povećava rizik obolevanja od infektivnih oboljenja koje prenose krpelji. Ako sami vadite krpelja, sterilišite pincetu, pa rilicu krpelja uhvatite skroz do površine kože i potom ga lagano povlačite nagore, sve dok ga ne izvučete. Ne preporučuje se uvrtanje krpelja u pravcu suprotnom od kretanja kazaljke na satu jer može doći do kidanja rilice“, upozorava dr Aleksić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare