Mobilni telefon, IT, popravka
Foto: Shutterstock/Parilov

Punjenje mobilnog postalo nam je svakodnevica, ali mnogi prave grešku koja dodatno uništava bateriju telefona.

U androidima se nalazi se litij-ionska baterija koja ima niz prednosti, uključujući izdržljivost i niske troškove proizvodnje. Međutim, ove baterije imaju i neke nedostatke koji postaju vremenom sve izraženiji i telefoni počinju da se kvare. Zato stručnjaci za tehnologiju i pametne telefone imaju savete o tome šta bi trebalo da izbegavate kada punite svoj android kako ne biste još brže potrošili baterije.

Ne puštajte bateriju da se skroz isprazni

Ne bi trebalo da stavljate mobilni na punjenje tek kada je baterija skoro potpuno ispražnjena. Prema rečima stručnjaka, ako pustite da baterija padne na nula posto, to je jedna od najštetnijih stvari koju možete da napravite svom telefonu upravo zbog vrste baterija koje se nalaze u androidima.

“Litijumske baterije imaju ograničen broj ciklusa, što znači da se može isprazniti i ponovo napuniti samo ograničen broj puta”, rekla je Eloiz Tobler, stručnjakinja za pametne telefone, prenosi N1 Zagreb.

Ne ostavljajte uređaj na punjaču tokom noći

Takođe, ne želite ni da se vaš telefon previše puni. “Nemojte ostavljati mobilni na punjaču tokom noći, dok spavate. Ako ostavite mobilni da se konstantno satima puni dok je baterija na 100 posto, opterećujete bateriju izlažući je višim naponima duže vreme”, objašnjava Tobler.

Umesto da čekate do poslednje sekunde da napunite svoj android, stručnjaci preporučuju da uvek imate delimično punjenje, što podrazumeva da pazite na to da vam je baterija uvek između 20 i 80 odsto.

Osim toga, da bi vam baterija trajala duže vreme, izbegavajte još neke učestale greške, kao što je izlaganje uređaja ekstremnim temperaturama, piše Bestlife.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)