FOTO Beograd kojeg više nema: Jedna fotografija pokrenula nostalgiju

Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Beograd se gradi tolikom brzinom, da mnoge stvari po kojima je nekada bio prepoznatljiv grad, jednostavno nestaju. Jedna fotografija, podeljena na društvenoj mreži Tviter, pokrenula je brojna sećanja.

Na fotografiji se vide čuveni crveni kiosci u kojima su se prodavale viršle u zemički. Nekada ih je bilo na svakom beogradskom ćošku.

Danas, nema ih gotovo nige. A na viralnoj fotografiji vidi se parkić sa stepenicama kod Narodnog Fronta u Sremskoj – kod hotela „Moskva“.

Ljudi su podelili svoje uspomene na ovaj gradski simbol.

„Vruće viršle u uvek bajatoj kajzerici ( zemički) sipaš senfa koliko hoćeš, troglasto pakovanje jogurta . Nisam volela kobasice ali bilo je i njih. Na moje pitanje zašto su zemičke uvek bajate, prodavačica mi je zapretila da mi neće dati viršle“.

„Mogu da vrate i te trafike i hot dogove, ali tih i takvih ljudi, njihove kulture, vrednosti koje su cenili, uzajamnog poštovanja, kućno vaspitanje, nikada više neće biti. Zatrovala ih je politika, mediji, rat, nemaština, nacionalizam. I to neprestano traje“.

„One male kobasice sa senfom i jogurt mi bili najslađi doručak kad krenem u školu“.

Inače, takav kiosk još uvek postoji na okretnici linije 16 na Novom Beogradu.

Idejni tvorac ovog kioska je slovenački arhitekta i dizajner Saša Janez Mehtig. Osmislio ga je sa samo 25 godina kad je bio na kraju studija arhitekture.

Do toga je došlo sasvim slučajno, kad je čuo razgovor stručne komisije koja je odlučivala o njegovom projektu izrade nadstrešnice za ljubljansku kafanu Evropa. Urbanisti i arhitekte su se žalile kako nema ideja za kioske, piše BBC na srpskom.

Tako će 1966. nastati čuveni K67, K kao kiosk, 67 kao godina kad je pateniran. U narednim decenijama postaće jedan od simbol Jugoslavije, a i 25 godina posle raspada zemlje njihova popularnost traje.

***

Bonus video: Dan Republike, sećanje na Jugoslaviju ili žal za mlados’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar