Stolarija, prozori, prozor, zamena stolarije
Foto: Shutterstock

Smanjena upotreba rasvete, električnih uređaja i niža temperatura grejanja ne može da donese jednaku uštedu energije kao što to radi PVC stolarija, izolacija preko zidova i izolacija krova. To su najbolji način da se podigne energetska efikasnost prostora i smanje toplotni gubici.

Do skoro se energetska efikasnost u glavnom gledala kao način za smanjenje emisije zagađenja u atmosferu, danas su izolacioni materijali dobili sasvim drugu ulogu – obezbeđenje toplije prostorije uz manje trošenje svih oblika energije.

Izolacija krova i tavanskog prostora

Toplota u prostoru se penje na gore i ako nema izolacije, preko plafonske ploče i krova će se gubiti i preko 25% energije. Nekada je dobar pokazatelj izolacije bio sneg na krovu jer toplota ne prolazi i ne topi ga, a danas su tu uređaji koji mogu da posvedoče da su i ovo putevi prolaska toplote.

Oblaganje krova i tavanske ploče je odličan sistem izolacije, a u tu svrhu se koristi staklena i kamena vuna. Sendvič paneli su inovativan način za brzo i lako oblaganje jer se pur-pena i staklena vuna nalaze između aluminijumskih panela pa su oni odmah spremi da se postavljaju i pružaju odličnu termičku izolaciju.

PVC stolarija – najbolji termički i zvučni izolator

Preko loše stolarije se gubi i do 30% termičke energije, a to nastaje kada je loša izolacija oko prozora, loši ramovi i staklo koje nije energetski efikasno

PVC stolarija je ispunjena komorama napunjenim vazduhom pa se lako i efikasno blokira gubitak energije, a uz to se postavljaju dupla ili trostruka stakla ispunjena argonom tako da i velike staklene površine postaju izolovane i ne propuštaju temperaturu.

Kada se PVC stolarija uradi po meri, sedmo ili osmo-komorna i postavi od strane stručnih radnika dobija se gotovo hermetičko zatvaranje prostora koji se lakše zagreva i održava unutrašnju temperaturu.

Posredna korist je i to što se smanjuje nivo buke, a prozori postaju i prelepa dekoracija koja se neće menjati čak 40 godina.

Uz kredite za unapređenje energetske efikasnosti postoji mogućnost za lakše finansiranje kupovine, a kada se smanje računi za grejanje i rashlađivanje PVC stolarija će brzo i isplatiti sama sebe.

Treba naglasiti da je ovo ujedno i najpovoljnija stolarija među onom koja je energetski efikasna tako da ne postoji dilema da li treba odabrati PVC vrata i prozore.

Spoljašnja izolacija zidova

I kroz zidove se gubi oko 30% energije pa je važno da se uradi spoljašnja izolacija, a u tu svrhu se može koristiti kamen, staklena vuna i stiropor.
Najjeftiniji materijal je stiropor i iako ima manji stepen izolacije, predstavlja ogromno poboljšanje pa će u prostoru uvek biti prijatno, bez temperaturnih ekstrema, a uz minimalno zagrevanje će se postići visoka temperatura.

Može se izabrati stiropor veće debljine ako se postavlja direktno na ozidan zid ili tanji ako je kuća i omalterisana i ima staru fasadu. U svakom slučaju će se ostvariti dobra izolacija i velike prednosti.

Kombinacijom svih ovih načina se dobija energetska efikasnost jer se smanjuju energetski gubici. Moguće je sniziti sva opasna zagađenja, ali i uštedeti novčano i do 30% svakog meseca na računima za grejanje i hlađenje. To je najefikasniji način uštede koji je trajan i uvek donosi korist, mnogo veći nego bilo koja mera štednje.

Komentari

Svi komentari (0)