Foto: Serhii Kucher / Panthermedia / Profimedia

Zanimljiv trik.

Razlog zbog kojeg snažni miris belog luka ostaje tako dugo nakon jela je zato što se tokom varenja hrane u krvotok oslobađa sumpor iz luka.

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, nivo sumpora bio je znatno niži u dahu volontera, piše Večernji.

Upravo zato osvežavajuće vodice za usta ili pranje zuba neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris belog luka.

Pročitajte još:

Naučnici tvrde da bi uz beli luk ili nakon jela s njim trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krompir, peršin, nanu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, koji će u hemijskoj reakciji reagovati sa sumporom iz belog luka i tako neutralizovati snažan miris.

Najviše fenola ima u nani, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, suzbija miris belog luka.

***

BONUS VIDEO: Namirnice koje se ne kvare

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare