Foto: Ivana Savić

Hurricane će ove godine izaći na scenu Evrovizije u efektnim crnim kostimima, koji su optočeni kristalima. Iza njih stoji Boris Kargotić, dizajner čiji je brend DeMode već duži niz godina sinonim za spektakl.

DeMode kreacije ne možete nositi na kafu – to su haljine za jedan put. Nosile su ih i domaće i svetske zvezde, a baš je to bio razlog što je rukovodstvo RTS-a pozvalo baš dizajnera Borisa Kargotića koji stoji iza ovog brenda da osmisli kostime za Hurricane.

Scena traži spektakl

Boris Kargotić je svestan da su njegove kreacije podelile mišljenja, ali on je uveren da evropska scena traži baš to – komade koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Za sebe odmah kaže da je najveći fan Evrovizije, a festival prati godinama unazad.

„Ceo život sam ovo čekao, ja sam najveći fan Evrovizije. To je jedan festival svega i svačega – od kiča do nekih art momenata. Ljudi vole spektakl, vole da je nešto drugačije. Tamo se dešava ljubav, nema hejta kao kod nas. Oni su svi u nekom raspoloženju koje je uzvišeno, kao da su svi malo na nečemu“, govori Kargotić za Nova.rs.

Foto: Ivana Savić

Inpiracija su mu bile devojke iz grupe Hurricane, ne njihova pesma. Želeo je da stvori nešto što je udobno, ali efektno.

„Kostimi su se modifikovali tokom vremena, probali smo sve i svašta – neon, šareno. Odlučili smo se za crno, da budu onako svedeniji, koliko mogu da budu u komadima koji nisu nimalo svedeni. Crno je ipak najboje stajalo, iako bi boje možda bolje išle uz pesmu“, otkriva Boris, koji je primetio da su svi kostimi ove godine u tamnim bojama – koje su odraz kolektivnog stanja.

Foto: Ivana Savić

Njegovi kostimi su ručne izrade.

„Ne znam koliko tačno sati ručnog rada je uloženo, ali je sve trajalo dva meseca. Nismo samo kupili materijal i sašili, radili smo bukvalno do njihovog polaska na aerodrom. Na kostime smo ušili preko 5.000 metalnih bisera, kristala, ogulili smo prste“, priča nam.

Foto: Ivana Savić

Bugarske maturantkinje?

Boris dobro zna da su njegove kreacije zaradile i negativne komentare na društvenim mrežama, ali nije sujetan.

„Meni je najbitnije da sam ja zadovoljan jer znam kroz kakav proces sam prošao i koliko je tu bilo dilema – hoćemo li sa ili bez nogavica, koju ćemo boju. Znam koliko smo energije i ljubavi dali, tako da je meni to najbitnije. Što se tiče komentara za bugarske maturantkinje, ja to nisam video u njima. Ali ako se bugarske maturantkinje ovako dobro oblače, onda je Bugarska ispred nas“, kaže nam.

Foto: Ivana Savić

„Naše kostime su nosile i svetske zvezde, pa valjda Madona bolje zna od Slavice. Neću nikoga da vređam, samo nek se priča. Bolje da su podeljena mišljenja, nego da su ravnodušni. Uvek će biti nekih komentara – nemam s problem s tim“, dodaje.

Nakit koji se pretvorio u haljine

Boris Kargotić već dugo radi i uspeo je da stvori ime u na srpskoj modnoj sceni.

„DeMode je jedan čudan brend koji se slučajno zadesio u Srbiji. Počelo je od nakita, pa kada je nakit postao toliko veliki da više osoba nije mogla da ga izdrži, pretvorio se u haljini. DeMode često povezuju sa scenom i pevačicama, neki ga nazivaju kičem, ali meni to ne smeta. DeMode haljine zadovoljavaju sve uslove visoke mode“, rekao nam je.

Foto: Ivana Savić

Ima tačnu viziju žene za koju stvara – zna ko će poneti DeMode komade.

Pročitajte još:

„Nosi ga jaka žena koja ima malo veći IQ. Mora da ima veći IQ da ne bi izgledala kao budala. Uvek mi je inspiracija žena i drago mi je da vidim svoje komade na nekom ko zna da ih iznese – inače je baš jezivo. Nosi ih jaka, stamena, pismena žena, koja je svesna sebe, oseća se dobro u svojoj koži. Za takve radim“, kaže.

„Možda zvuči pretenciozno, ali kod mene u atelje dolaze razni tipovi i godišta žena. Imam i neke bakice – žene koje imaju sedamdesetak godina i na svojim slavama obuku te haljine koje ima ja ne bih predložio u četiri života. Potpuno su providne, sa perjem, prekrivaju samo strateška mesta na telu. Ali, one izgledaju fenomenalno – zato što su to žene koje to nose. A ja bih uvek obukao u Chanel kostimić“, kroz smeh nam je ispričao.

Foto: Ivana Savić

Zaključuje da Srbija nije zemlja mode, ali jedna stvar ga raduje.

„Drago mi je da je počeo trend topljenja prenaglašenih usana i grudi, manje ćemo da ličimo na bugarske maturantkinje“, rekao je Boris Kargotić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare