Devojka u kolicima prošla poniženje u Borči: Sestre su rekle – nismo mi nosači

Lifestyle 30. nov. 202110:49 > 11:09
Podeli:
Problemi osoba sa invaliditetom
Foto:Anđela Stojanović

Nije bilo puno potrebno da Dom zdravlja u Borči koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio u julu pokaže određene slabosti - sinoć su se one prelomile na slučaju devojke koja je u kolicima krenula na zakazan pregled.

Sanja Marković je u kolicima, a u Dom zdravlja krenula je uz podršku Anđele Stojanović. Srećom, jer, kako se ispostavilo, sama ne bi mogla ni da uđe.

„Novi dom zdravlja Borča, star tek par meseci. Lift za osobe sa invaliditetom ne radi, koji se nalazi na samom ulazu u dom zdravlja, i koji služi da se premositi red od 10-15 stepenika. Na pitanje dežurne sestre na ulazu kako da uđemo sa kolicima unutra kaže „Ne znam, ja nisam zadužena za lift“, takođe kaže da ne zna ko je zadužen za lift, i takođe nema ideju kako moze da pomogne, ni kako da uopšte uđemo u dom zdravlja. Dalje, kada uspemo uz pomoć prolaznika da uđemo, i dođemo do pulta opšte prakse, sestra kaže da uglavnom samo ujutru ima nekoga ko može da pomogne, a da one nisu nosači i da ne žele i ne mogu da pomognu. Na pitanje da li osoba sa invaliditetom mora da posećuje dom zdravlja samo ujutru kaže izokola „DA“. U novom domu zdravlja rade svi aparati za kafe, za grickalice i sokove, ali lift za osobe sa invaliditetom, majke sa decom i stara lica ne radi“, napisala je na društvenim mrežama Anđela Stojanović, a njen post izazvao je mnogo reakcija.

Problemi osoba sa invaliditetom
Foto:Anđela Stojanović

Za portal Nova.rs kaže da su u Dom zdravlja krenule popodne jer je Sanja imala zakazano u 18.15 kod doktora opšte prakse.

Pročitajte još:

„Njena doktorka radila je drugu smenu ove nedelje, a išla je da bi uzela uput za ortopediju. Zakazala je par dana ranije jer je tad bio slobodan termin“, objašnjava Anđela za Nova.rs.

Iznenađenje ih je dočekalo već na ulazu, s natpisom „ne radi“ na liftu.

Problemi osoba sa invaliditetom
Foto:Anđela Stojanović

 

Pročitajte još:

„Ni sestra na ulazu, ni sestra na opštoj praksi nisu htele da pomognu, uz komenar kako „one nisu nosači“, i da eventualno može neko da pomogne samo u prepodnevnoj smeni, iako naša doktorka tada ne radi, dok je sestra na opštoj praksi rekla kako lift ne radi, jer ga ljudi ne koriste pravilno pa se svakodnevno kvari. Rampu za osobe sa invaliditetom, kao rezervu u slučaju kvara lifta, nemaju“, priča Anđela.

Na kraju su se popele i spustile stepenicama, uz pomoć prolaznika.

Foto:Anđela Stojanović

„Pri tom danas smo eto bile zajedno pa smo išle malim, lakim kolicima. Da je kojim slučajem išla sama (što se ranije u starom domu zdravlja često dešavalo) išla bi motornim kolicima koja su sama po sebi teška 106kg, i plus njena težina. Što znači da ne bi niko ni mogao tim istim stepenicama da je popne, pa bi verovatno propustila termin i vratila se kući. Mislim da to je jako apsurdno kada je Dom zdravlja u pitanju, da smo, ne daj bože, hitno krenuli ne znam kako bi prošlo“.

Problemi osoba sa invaliditetom
Foto:Anđela Stojanović

 

Nadamo se da će ovaj slučaj alarmirati nadležne i podsetiti ih na to da je prema Zakonu o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, zabranjena diskriminacija na osnovu invalidnosti u pogledu dostupnosti usluga i pristupa objektima u javnoj upotrebi i javnim površinama – prvenstveno objektima u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite… Ako im po savesti to već nije važno.

***
Bonus video: Zašto rampe i liftovi za osobe sa invaliditetom nisu deo urbanističkog plana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar