Detaljna prognoza za jul: RHMZ meteorolog o toplotnom talasu pred nama

Lifestyle 28. jun 202213:46 > 13:50
Podeli:
prognoza jul
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kakvo nas vreme čeka u julu, za Novu priča meteorolog Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Meteo alarmi popaljeni, napolju jedva da može da se diše, a leto je tek pred nama. Kakvo će vreme biti u narednih mesec dana, za naš sajt otkriva meteorolog Slobodan Sovilj.

„Kraj juna i početak jula biće u znaku visokih temperatura zbog kojih smo mi i upalili narandžasti meteo alarm. On će od sutra važiti za celu Srbiju. U narednim danima najviše dnevne temperature će biti od 33 do 37 stepeni. Dakle, kraj juna i početak jula, prva četiri dana narednog meseca, biće tropski.“

prognoza
Izvor: RHMZ

Onda će sredinom naredne sedmice doći do kratkotrajnog zahlađenja, ako se tako može nazvati pad temperature koji sledi.

Pročitajte još:

„Temperature će tada pasti na maksimalnih 28 stepeni, znači tek stepen, dva ispod 30. Nakon toga opet sledi otopljenje. Ipak, za sada nema naznaka ekstremno toplog vremena, s temperaturama preko 40 stepeni, kako je bilo u zapadnoj Evropi u proteklih desetak dana.“

Tropske noći

Međutim, naš sagovornik upozorava da nas čekaju tropske noći.

„Poznato je da se veći gradovi, pre svega Beograd, ponašaju kao toplotna ostrva i da je praktično minimalna temperatura noću od 20 do 25 stepeni – kad su ovako visoke temperature preko dana. U naredna dva dana te minimalne temperature će posebno biti visoke u košavskom području zbog pojačanog jugoistočnog vetra“, kaže Sovilj.

On dodaje i da je do sada u junu bilo 12 tropskih dana, a za celo leto prognozirano je njih 55, što znači da nas najtopliji deo tek čeka.

A kiša, hoće li je biti u mesecu pred nama?

„Hoće, ali količina padavina će biti oko 50 litara po kvadratnom metru za ceo mesec, što je ispod proseka za jul mesec. Otuda i informacija da će leto biti sušno sa ukupnim količinama padavina od 120 do 240 litara po kvadratnom metru“, kaže Sovlj i dodaje da se nepogode ne očekuju u narednih desetak dana.

BONUS VIDEO: Rad na vrućinama: Važno je da simptome toplotnog udara prepoznamo na vreme

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar