Da li oluja iz Nemačke stiže u Srbiju

Lifestyle 06. jun. 202113:05 > 14:10
Podeli:
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Iz Nemačke i Austrije nam stižu zastrašujući prizori velikog nevremena koje je zahvatilo te predele Evrope. Da li nas slična oluja očekuje i u Srbiji?

Nevreme sa jakom kišom i grmljavinom pokorilo je Nemačku, a meteorolozi su upozorili na oluje od Severnog mora do Saksonije i istočne Bavarske.

U pojedinim delovima Bavarske došlo je do poplava, a mnoge ulice bile su zatvorene zbog viskog nivoa vode, prenosi Bild. Na pojedinim mestima voda je nosila i automobile.

Glavna železnička stanica u Štutgartu poplavljena je u nedelju, a nivo vode nakon jakog nevremena koje je zahvatilo nekoliko regija dosegao je 30 centimetara, rekla je policija.

Slično je bilo u Austriji. Tokom noći u pokrajini Turol, Štajerskoj i delovima Gornje Austrije obrušile su se snažne padavine, sa gradom i olujnim vetrom.

U Koruškoj padaju velike količine kiše – na jezeru Faker ze i u Rozentalu kod Filaha palo je više od 30 litara po kvadratnom metru.

Pročitajte još:

Nevreme donelo je novi rekord po broju munja nad Austrijom. Samo u pokrajini Gornja Austrija izbrojano je 21.395 munja, zatim sledi Štajerska sa 7.131, Tirol sa 6.004, Salcburg sa 3.162, Donja Austrija sa 2.847, Koruška sa 2.846, Forarlberg sa 763i Burgenland sa 81 munjom.

Da li nas jaka oluja očekuje i u Srbiji?

„Nas će zahvatiti samo periferija tog sistema, koja će usloviti nestabilno toplo vreme. Biće umereno toplo vreme sa pojavom pljuskova i grmljavina. Kiša će padati danas i sutra, a u utorak i sredu nas čeka pauza, a padavine se tada očekuju samo u brdsko-planinskim predelima. U četvrtak i petak padaće u celoj Srbiji, a za vikend samo u brdsko-planinskim predelima“, rekli su za Nova.rs iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Količina padavina biće manja nego u Nemačkoj, naglašavaju.

„To nevreme će da oslabi i prolazi severnije od nas. Nema potrebe za panikom. Nema ni narandžastog ni crvenog meteoalarma, samo žuti“, poručuju iz RHMZ.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar