Da li je vino zaista dobro za naše srce kao što smo mislili?

Lifestyle 14. sep. 202113:07
Podeli:
crveno vino
Crveno vino, Foto: Jon Feingersh Photography Inc. / ImageSource / Profimedia

Istraživanje je pokazalo da vino sadrži antioksidanse koji održavaju zdravlje srca, no naučnici su ipak pažljivi kad je reč o njegovoj konzumaciji.

Redovna konzumacija vina štiti srce od bolesti, pokazalo je jedno istraživanje. I crveno i belo vino mogu delovati pozitivno na arterije zahvaljujući hranjivim materijama u grožđu, a ne alkoholu, prenosi Živim.hr.

Stručnjaci navode kako su za to zaslužni polifenoli, koji se nalaze i u povrću i žitaricama. Dr Rudolf Šute sa Univerziteta Anglia Ruskin došao je do zaključka nakon što je uporedio stope bolesti kod 446.000 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

„Postoji neporeciv zaštitni odnos između koronarne bolesti srca i konzumacije crnog i belog vina. Međutim, to se ne vidi kod drugih kardiovaskularnih bolesti. Taj se odnos vidi i kod bezalkoholnog vina, što sugeriše da se dobrobiti polifenola nalaze u vinu, a ne alkoholu”, rekao je dr Šute.

Sam alkohol može imati neka zaštitna delovanja kada se konzumira umereno. Godinama su istraživanja pokazala vezu između pijenja umerene količine crnog vina i dobrog zdravlja srca, ali stručnjaci kažu da je važno razumeti što to znači pre nego što si prepišete čašu ili dve dnevno.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar