Čudni običaji koji su mogući samo u Skandinaviji

Podeli:
Trka u nošenju žena
Trka u nošenju žena; Foto: Roni Rekomaa / AFP / Profimedia

Često nismo ni svesni koliko se zapravo mentalitet severnjaka razlikuje od našeg. Internet je prepun tekstova na temu neobičnih tradicija i navika koje su Skandinavcima normalne, a svima ostalima, kad se s njima suoče – krajnje neobične. Izdvajamo samo neke od njih.

U Švedskoj sa vama nikad neće ćaskati o vremenu, ali će vas zato bez problema pitati kolika vam je plata. U Norveškoj će vam vafle poslužiti sa specijalnim braon sirom i kiselom pavlakom, a u Danskoj će vas, ako ste nervozni, poslati da vozite bicikl, ali ne zbog same vožnje, već zbog zvonjenja zvonceta koje se u ovoj zemlji tretira kao svojevrstan lek protiv stresa.

Rođendanski ranoranioci

Ako se na rođendan zadesiš u Švedskoj, velike su šanse da će te prijatelji probuditi u šest ujutro sa tortom, poklonima i rođendanskom pesmicom. Deci je možda zanimljivo, ali sumnjamo da bilo ko od odraslih zaista uživa u ovom osećaju.

Pročitajte još:

Vreme mere po nedeljama

Šveđani izgleda imaju neku specifičnu fiksaciju na vreme, po kojoj kao da moraju da se razlikuju od ostatka sveta. Tako, na primer, vreme ne mere danima ili mesecima, nego nedeljama. Ako se s njima nešto dogovarate, možete očekivati da vam kažu kako to planiraju za, recimo, 32. nedelju (kao da vi napamet znate koji je redni broj koje nedelje u godini). Ako vam se ovo desi, da znate da je 32. nedelja u avgustu.

Nema svađe i vikanja

Šveđane nikad, ali nikad nećete čuti kako se svađaju i viču. Oni su kraljevi pasivne agresije, koja je, za razliku od glasnih psovki u srpskom maniru, potpuno prihvatljiva u društvu. Desi li vam se da slučajno pustite glas na ulici, neće imati nikakav problem da vam priđu i zamole vas da ućutite.

Vafli s braon sirom i kiselom pavlakom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HoD (@hod_to_food)

Čudan neki narod ti Norvežani. Dok „normalan“ svet svoje vafle jede sa slatkim dodacima, obično šlagom, voćem i sirupom, oni ih poslužuju uz svoj poznati braon sir brunost i kiselu pavlaku. Kako reagovati?

Trka u nošenju žena

Nošenje žene je sport u kom muški takmičari trče jedni protiv drugih, dok svaki od njih nosi takmičarku. Trke su jako popularne, pa se razvio i veliki broj disciplina, tehnika, pa sve dotle da se organizuje i Svetski šampionat u trkama za nošenje žena. Ovaj sport je nastao u Finskoj u Sonkjarvi i ima duboke korene iz lokalne tradicije. To je u stvari oživljeni ostatak starog verovanja da su momci koji su se udvarali devojkama iz susednog sela došli kod njih, pokupili ih i bukvalno odneli kući, piše sajt trčanje.rs.

Dan neuspeha

Svake godine 13. oktobra Finci slave Dan neuspeha. Poznati kao nacija koja mnogo voli da se takmiči i ne podnosi neuspeh (primer iznad svedoči o tome da su u stanju da smisle najbizarnije vidove nadmetanja), Finci su odlučili da jedan dan u godišnje posvete podsećanju da se ne može uvek i u svemu biti najbolji i da je to sasvim ok.

Zvono kao spas

Danci su najsrećnija nacija na svetu godinama unazad. U čemu je tajna? Osim u brojnim socio-ekonomskim faktorima, ima nečeg i u stilu života. Zanimljivo je, na primer, kako se tipično oslobađaju od stresa dok voze bicikl. Naime, oni koriste zvonce na biciklu da bi se ispraznili, što onima koji nisu navikli na ovaj vid relaksacije neće biti ni malo prijatno kad izađu na, recimo, ulice Kopenhagena i oko njih krene ova simfonijska antistres terapija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar