Riblja pijaca, Split
Riblja pijaca, Split; Foto: sam oakes / Alamy / Profimedia

Ova ribica nije otrovna, ali svakako nije dobro što je pronađena u Jadranskom moru.

U Facebook grupi Splitska peškarija objavljena je fotografija ribe fugu (mi je zovemo i riba balon ili četverozupka – Sphoeroides pachygaster) otkrivene na ribljoj pijaci u tom gradu. Bila je malena, veličine jagodice prsta, tako da je bilo jasno da se radi o mladoj ribi, a informacija je potvrđena s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, piše Jutarnji list. Razloga za paniku, kažu, nema.

Poznato je da postoje neke vrste koje su zaista opasne, ali ova nije otrovna. Ipak, svakako nije dobro što je pronađena u Jadranskom moru.

„Zabrinjava činjenica da se ona lagano udomaćila u Jadranu te da je broj jedinki dosegao dovoljan broj da bi se mogli razmnožavati. Očito je da se radi o ribici kojoj je rodno mjesto naša strana Jadrana, što potvrđuje i drugi nalaz slične veličine koji se dogodio prije par dana. Riba je ulovljena na području Tribunja i to okružujućom mrežom plivaricom te je nađena u kašeti sa srdelom“, pojasnili su.

Pročitajte još:

Stručnjaci kažu kako u Jadranu žive opasne fugu ribe, zbog čega treba biti oprezan. Meso nekih je izuzetno otrovno, ali o celom nizu vrsta ove ribe se zapravo ne zna pouzdano jesu li opasne. Upravo zbog toga je najbolje s pažnjom pristupati im, jer u slučaju da je reč o nekoj otrovnoj vrsti, to za ljude može biti kobno. Bolje je ne istraživati sam, nego sačekati da stručnjaci kažu svoje.

Riba balon voli topla mora širom sveta i na takvim se mestima nalazi. Otkako postoji Hrvatska, tamo je viđena svega dvaput: prvi put sredinom devedesetih godina, i to u vodama srednjeg Jadrana, a potom je ulovljena 2012. godine u akvatoriju južnog Jadrana ispod Konavoskih stena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar