Lepo vreme u Beogradu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Do kraja meseca zadržaće se toplo i stabilno vreme, bez jutarnjih mrazeva i sa maksimalnom temperaturom iznad proseka za ovaj period godine u većini mesta od 20 do 23 °C, samo još danas u centralnim i južnim predelima do 27 °C. Slaba kratkotrajna kiša očekuje se danas ponegde u severnim i zapadnim predelima Srbije“, najavljeno je na sajtu RHMZ.

Kišu prognozira i Marko Čubrilo, poznati meteorolog amater, međutim on navodi i šta nas posle očekuje.

„Danas prolazno naoblačenje, samo ponegde vrlo slaba kiša, dok posle podne i uveče sledi delimično razvedravanje“, navodi Čubrilo na svojoj Facebook stranici i napominje da „od danas neće biti tako esktremno toplo kao juče ali sve do kraja meseca i vrlo verovatno u prvih 4-5 dana novembra pod uticajem anticiklona ostaje stabilno, suvo i toplo.“

„Dnevni maksimumi će se uglavnom kretati od +14 do +21 stepen Celzijusa, što je i dalje iznad proseka. Kako se dan sve više skraćuje, a anticikon donosio statičnu atmosferu treba očekivati pojavu magle koje bi se ponegde u nizijama i kotlinama mogla zadržati i veći deo dana te bi u tim predelima dnevni maksimum bio oko +12 stepeni Celzijusa.

Noći sveže, ali i one relativno tople za ovaj deo godine uz minimume od +3 do +11 stepeni Celzijusa i mrazevi se uglavnom mogu očekivati samo na višim planinama.

U ovom momentu sve do sredine novembra dugoročni proračuni GFS i ECMWF nemaju signal za jače pogoršanje, padavine i zahlađenje. Videćemo kako će se taj signal kretati narednih dana jer su ovo dugoročne projekcije i vrlo su nepouzdane. Uostalom dugoročni GFS je pre oko nedelju dana za početak novembra ima najavu jačeg zahlađenja ali od tog neće biti ništa.

Pročitajte još:

Posle vrlo kišovitog septembra usledio je nov sušni period koji će potrajati ceo oktobar, a moguće i prvi deo novembra.

Dugoročne projekcije sugerišu da će zimski meseci ponovo biti bogati padavinama“, navodi Čubrilo koji je danas objavio i svoju preliminarnu dugoročnu prognozu za zimu 2022/23.

Komentari

Svi komentari (0)