„Crni petak“ kod nas i u svetu – dokaz da živimo u globalnom selu

Podeli:
Foto: Nova.rs, EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Uskoro nam stiže čuveni "Crni petak" - poslednji petak u novembru rezervisan za ogromna sniženja u svim mogućim radnjama. Ovaj potrošački praznik bio je razlog što smo prošle godine, usred pandemije koronavirusa, videli ogromne gužve svuda po svetu. Podsetili smo se tih prizora.

Prva upotreba izraza „Crni petak“ nije se odnosila na kupovinu posle američkog praznika Dana zahvalnosti, već na finansijsku krizu: na krah američkog tržišta zlata 24. septembra 1869.

Dva ozloglašena nemilosrdna finansijera sa Volstrita, Džej Guld i Džim Fisk, radili su zajedno da otkupe što više od nacionalnog zlata, nadajući se da će podići cenu i prodati ga za ogroman profit. Tog petka u septembru, zavera se razotkrila, što je dovelo do pada berze.

Ipak, priča koja se najčešće pominje u istoriji „Crnog petka“ odnosi se na male trgovce. Posle cele godine poslovanja u minusu, prodavnice bi navodno ostvarile profit na dan posle Dana zahvalnosti, jer su kupci rado trošili novac na snižene robe. Ali, ni to nije baš istinito.

Policija u Filadelfiji koristila je izraz „Crni petak“ da opiše haos koji je nastao dan posle Dana zahvalnosti, kada su horde kupaca i turista iz predgrađa preplavile grad uoči velike fudbalske utakmice. Ne samo da policajci iz Filadelfije ne bi mogli da uzmu slobodan dan, već bi morali da rade izuzetno duge smene kako bi se suočili sa dodatnom gužvom i saobraćajem.

Prošle godine, u Srbiji su na „Crni petak“ zabeležene ogromne gužve – posebno u tržnim centrima. Ovako je to izgledalo:

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
nove mere i kazne
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

A u svetu smo videli slične scene. Izdvojili smo neke fotografije.

Umerena gužva bila je u Rimu, u tržnom centru sa 160 prodavnica, barova, restorana i drugih preduzeća na 65.000 kvadratnih metara.

Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Fotografisani su redovi i u Parizu ispred jedne prodavncie.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

U njujorškom tržnom centru Macy’s takođe je bila umerena gužva.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Ali, već u Harareu, u Zimbabveu, bilo je primetno da su se ljudi „otimali“ za sniženu robu.

Foto: EPA-EFE/AARON UFUMELI

A najveći haos zabeležen je u Venecueli – u godini smrtonosne pandemije, bilo je nezamislivo očekivati gužvu ovakvih razmera.

Foto: EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ
EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Na osnovu ovih nekoliko fotografija, primetno je da su građani siromašnijih zemalja bili spremniji da pohrle u kupovinu – uprkos pretnji virusa.

***
Bonus video: Gužve na „Crni petak“

Crni petak

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar