Converse mural u borbi za rodnu ravnopravnost

Lifestyle 11. mar. 202108:43
Podeli:
Foto: Promo

Brend koji od samih svojih početaka simboliše buntovništvo i rušenje uspostavljenih normi je našao svog savršenog „partnera u zločinu“ – ulično slikarstvo! I sada Converse crtanjem murala širom sveta ruši barijere, ali i prečišćava vazduh. Dve muve jednim potezom boje, reklo bi se.

Prošlog leta naslikali smo mural koji slavi balkansko nasleđe na uglu Venizelesove i Žorža Klemansoa, a sada nastavljamo akciju pomoću istih boja – onih koji su specijalno spravljene da bi upijale zagađivače iz vazduha – ali na novu temu. I to onu oko koje se konstantno lome koplja u srpskom javnom prostoru…

Da li se kaže „advokatica“ ili „advokatinja“? Može i jedno i drugo, ali ono što ne može je „advokat“ kada je u pitanju žena. Kao što ne može ni „režiser“, „dekan“, „obućar“ nego: režiserka, dekanka i obućarka… Za svako zanimanje koje žena odabere postoji adekvatan naziv u ženskom gramatičkom rodu, a da bi smo se što lakše i lepše na to i navikli i navikle, naš novi mural na sebi, između ostalog, ima i rodno osetljive nazive par desetina profesija…

Naime, mlada muralistkinja Jana Danilović je u svom prepoznatljivom maniru oslikala siluetu žene koja simboliše različita zanimanja, ali je pored nje i ispisano na desetine zanimanja – i to u ženskom gramatičkom rodu.

Novi mural koji je nastao na zidu Osnovne škole „Drinka Pavlović“ stoji postojano i glasno u korist osnaživanja žena i devojčica i rodne ravnopravnosti tako da će svi građani i građanke Beograda moći da pročitaju da se kaže: dekanka, obućarka, režiserka, hirurškinja, politikološkinja, naučnica, direktorka…i nadamo se da će sve te rodno osetljivesenzitivne izraze usvojiti, ali i širiti dalje jer sve što žene i devojčice mogu i žele da rade treba i da ima svoj ispravan naziv.

Do sledećeg iznenađenja iz Converse-a, dišite malo dublje i govorite malo senzibilisanije!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar