ruska špijunka
Foto: Profimedia

Bivša ruska seks špijunka otkriva kako je manipulisala svojim metama da bi one postale opsednute njom i tako odrađivala zadatke koji su joj davani.

Alija Roza je bivša državljanka Rusije, koja tvrdi da je nekedašnja špijunka. Nakon godina ćutanja ona je rešila da progovori o svom starom poslu u podkastu autora Nila Štrausa.

ruska špijunka
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Roza je navodno obučavana u ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB), a sada nakon dve decenije ona otkriva sve tajne svog specifičnog posla.

„Nisam mogla više da ćutim. Nisam mogla više da živim sa ovim bolom, iako sam prošla svu tu traumu. Da nisam ja progovorila, ko bi onda progovorio“, kazala je Roza.

Nije joj bilo dozvoljeno da ima porodicu

U podkastu slušaoci otkrivaju kako je Roza uspela da pobegne iz Moskve sa svojim malim sinom da bi mu pružila bolji život, piše NY Post.

„Najveće dostignuće u mom životu je to što sam postala roditelj. Želela sam to da doživim. Htela sam da stvorim porodicu, da imam decu. A to mi nije bilo dozvoljeno. Onda sam shvatila – čekaj malo, imam samo jedan život, ne želim da ga provedem žrtvujući se za nešto u šta više ne verujem. To je bio trenutak kada sam počela da smišljam kako da pobegnem.“

ruska špijunka
Foto: Jam Press / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Roza je rođena u kazahstansko-tatarskoj porodici. Otac joj je bio visoki vojni oficir u Sovjetskom Savezu, a deda se borio protiv nacista tokom Drugog svetskog rata.

Od detinjstva bila pod posebnom obukom

Od detinjstva je bila uključena u poseban državni program za decu visokih oficira. Sanjala je da se bavi modnim dizajnom, ali njen otac ju je, kako kaže, upozorio da nema druge opcije.

„Odmalena sam bila obučena da se bavim različitim stvarima kao što su borilačke veštine, posebne fizičke aktivnosti. Naučila sam da ne možete odustati, ne možete biti ranjivi, ne možete biti slabi, ne možete plakati. Niko ne može da uđe u ovaj program. Ako nemate člana porodice koji je visoki oficir, to je nemoguće.“

ruska špijunka
Foto: Jam Press / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Sa 18 godina ušla u strogo poverljiv KGB program

Roza ipak navodi da nikada nije pomišljala da će kasnije ući u takozvani seks program.

Sa 18 godina je izabrana među 350 učenika da učestvuje u strogo poverljivom programu koji su razvili bivši psiholozi KGB-a i visoki oficiri. Tamo je, rekla je Roza, učila kako da se služi zavođenjem i ubeđivanjem da dobije informacije od neprijateljskih meta.

„To nije samo seks – to je zapravo veoma daleko od seksa. Sve je u umetnosti komunikacije. Učili smo kako da se oblačimo, kako da se našminkamo, kako da se predstavimo, kako da razgovaramo sa svojim metama, kako da nateramo svoje mete da nam veruju. To je psihologija ljudi, kriminalaca, muškaraca. U pitanju je razumevanje perspektive muškaraca i šta tačno oni žele.”

ruska špijunka
Foto: Igor Serdyukov / SWNS / SWNS / Profimedia

Roza kaže da se kod zavođenja kreće od komplimenata.

„Nije to samo ono – sviđa mi se tvoja jakna. To mora biti nešto zaista specifično i prikladno za taj trenutak. Tako ćete zaista privući nekog, svidećete mu se. A kada znate kako da vodite razgovor, ljudi će postati veoma otvoreni prema vama. Postaće veoma prijateljski raspoloženi. Naučite kako da budete ljubazni, prijateljski raspoloženi, poštovani u društvu. A tu su i seksualne tehnike. To je stvarno žestoko. Ali zato vaša meta postane opsednuta vama. To je potpuno drugačija igra.”

Shvatila da joj je ispran mozak

Roza je rekla da joj je trebalo mnogo godina da kasnije shvati da joj je ispran mozak.

„Naterali su me da poverujem da sam heroj koji se bori protiv trgovine ljudima i drogom, spasavajući svu tu maloletnu decu koja su kidnapovana. Videla sam roditelje koji dolaze kod nas plačući, moleći nas da pomognemo. A mi agenti imali smo veoma malu platu, oko 100 dolara mesečno, a radili smo šest dana u nedelji. Ipak, osećala sam se kao patriota, kao heroj koji spasava nečiji život.

ruska špijunka
Foto: Jam Press / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

I osećala se veoma moćno, kao da joj niko ništa ne može.

„Žrtvovala sam svoje telo i trpela zlostavljanje radeći sve te misije. Dakle, samo sam odvojila svoje emocije od svog tela. Na kraju dana, kada bih spasla nečiji život, osećala sam se dobro zbog toga“, rekla je Roza i dodala da je bila spremna da sve uradi za državu.

Pročitajte još:

Autor podkasta Štraus rekao je za Fox News Digital da je u početku bilo teško poverovati u Rozinu priču. Ali nakon istraživanja i razgovora sa izvorima, bilo je teško ignorisati njene tvrdnje.

View this post on Instagram

A post shared by ROZA (@aliiaroza)

Pobegla uz pomoć ljubavnika

Godine 2004. Roza se zaljubila u čoveka o kome je trebalo da prikuplja obaveštajne podatke, objavio je Njujork post. Prema pisanju medija, njegovi saradnici su otkrili da je ona špijun. Uz pomoć svog ljubavnika Roza je pobegla iz Moskve i na kraju se skrasila u Los Anđelesu. Uzela je novo ime, koje i danas koristi. Potom je rekla i da se osećala iskorišćenom od ruske vlade.

„Videla sam sve te druge agentkinje koje su dostigle određene godine, na primer 56 godina. Delovale su tako jadno, tako usamljeno. Nije im bilo dozvoljeno da imaju privatni život. Nisu mogle da imaju porodicu. A ja nisam mogla da dozvolim da mi se to dogodi.”

ruska špijunka
Foto: Jam Press/@aliiaroza / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Danas Roza svoje savete o zavođenju deli sa ženama koje žele da podignu samopoštovanje. Ima preko milion pratilaca na Instagramu.

A Štraus se nada da će podkast podstaći druge bivše špijunke da javno ispričaju svoje priče.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare