Higijena je od izuzetnog značaja u doba pandemije, a jedno istraživanje je pokazalo koje su najprljavije stvari u restoranima. Među najprljavijim je, verovali ili ne, posuda za biber.
Jelovnik je najprljavija stvar u restoranima, a utvrđeno je da se na njemu mogu naći 185 000 bakterija.
Posle jelovnika, posude za biber i so su druga najprljavija stvar koju možete da dotaknete. Nije neuobičajeno da restorani ponekad previde brigu o čistoći ovih posuda, pa one prednjače u broju bakterija. Prema istraživanju koje su objavili ABC News, u proseku se na posudi za papar nalazi oko 11 600 bakterija, prenosi „Ordinacija„.
„Većina tih predmeta se samo prebriše ako izgledaju prljavo, a čak i tada samo krpicom koju radnici imaju pri ruci. I dok se u određenim restoranima ti predmeti ponovo pune i brišu, retko su dezinfikovani i pravilno očišćeni“, pojasnio je Džonas Stikler, direktor organizacije ConsumerSafety.org.
On navodi da postoji još jedan razlog za uzbunu – roditelji, kako bi smirili decu u restoranu, često im daju da se igraju ovim posudama dok jedu. Dodatno zabrinjava činjenica da deca često stavljaju ruke u usta.
„Čak i ljudi oni koji ne koriste so i bibier kako bi poboljšali ukus jela će te predmete sigurno pomerati po stolu, a to je nešto o čemu se treba razmišljati danas kada je sve u znaku koronavirusa, a uskoro i gripa“, upozorava Stikler.
Solir i posuda za biber čak mogu da budu okidači alergijskih reakcija.
„Posude slučajno mogu dotaknuti hranu kada ih koristi osoba pre vas, ili čak upasti u nju, pa ako je taj neko jeo školjke na koje ste jako alergični, javlja se rizik da ćete imati alergijsku reakciju“, dodaje Stikers.
Predlaže da umesto dodirivanja posuda naglasimo konobaru kako želimo da nam bude začinjeno jelo.
„A ako vam ne bude i dalje dovoljno slano… Pa idealna je prilika da smanjite unos soli u organizam, a organizam će vam na tome biti zahvalan“, zaključio je.
Stikler tvrdi kako je još jedna od prljavijih namirnica u restoranima neočekivana – on kaže da je to limun.
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare