Beograđani se bez struje setili kako se kafa kuva na rakiju

Podeli:
kuvanje kafe devedesete
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Juče popodne pojedini delovi Beograda su ostali bez struje, i to baš na najvreliji dan u godini. Onih 40 stepeni je delovalo još gore jer klime nisu radile. Ni popodnevnu kafu, uz koju je sve lakše, nije bilo moguće skuvati. Onda su Beograđani kao kec iz rukava izvukli iskustvo iz devedesetih.

Kafa skuvana na vatu koja je umočena u rakiju – to je trik koji je ponovo, posle dvadesetak godina, zaživeo juče, sudeći po izjavama po Tviteru.

Naime, pošto su novobeogradski Blokovi i Kaluđerica ostali bez struje na par sati pošto se desila havarija na trafo-stanici, tviteraši su se prisetili kako ni devesedetih tokom restrikcija i bombardovanja život nije stao. I kafa se mora piti, šta god da se dešava.

Pročitajte još:

Tada su se neki dovijali, pa jaku domaću kuvali i kad nema struje tako što bi vatu koju su umočili u rakiju (koju ima svaka domaćinska kuća) zapalili.

Na tom plamenu su grejali vodu u džezvi i potom zakuvali kafu.

Domišljato, nema šta, ali i potencijalno opasno – ako se prisetimo nedavnih požara po Beogradu.

 

*

U svakom slučaju, jučerašnji događaj podsetio nas je nakratko da se čovek uvek snađe, a posebno ako ima tako bogato iskustvo iz umetnosti preživljavanja kao što imaju ljudi sa ovih prostora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar