biljke za kupatilo
Foto: Shutterstock

Renoviranje kupatila je uzbudljiv, ali težak i stresan zadatak. Ne samo da je reč o najskupljoj stavki u budžetu kada je opremanje doma u pitanju, već je i najzahtevnijoj, posebno ako je potrebno menjati i vodovodne instalacije.

Uz malo planiranja i jasne ideje za kupatilo kakvo želite, ovaj poduhvat ne mora biti muka. Imajte na umu da lepa mala kupatila odlikuju dobra organizacija i efektni detalji, koji mogu učiniti da i kod kuće imate želejni spa osećaj uz maksimalnu funkcionalnost.

Moderna kupatila

Ukoliko želite da vaše kupatilo izgleda moderno, razmišljate o jednostavnijem i bezvremenskom stilu. To znači čist, najčešće minimalistički dizajn, uz tek poneki efektan detalj. Ukoliko želite pločice sa reljefom ili dezenom, one bi trebalo da budu samo detalj koji dopunjuje celokupan utisak, ali nikako ceo zid ili još gore celo kupatilo.

kupatilo profimedia
kupatilo profimedia

Takođe, za moderan izgled kupatila treba izbegavati svaki vid pretrpanosti bilo da je reč o nabacanoj hemiji ili previše kupatilskih elemenata, polica, držača za peškire i slično.

Ideje za pločice za kupatila koje mogu da transformišu ceo enterijer

Na tržištu je danas dostupan veliki broj pločica različite klase, dimenzija i materijala.

Ako tražite ideje za neobične pločice za kupatila, šestougaone pločice, cvetni motivi ili ornamenti mogli bi biti dobar izbor. Ovaj tip pločica sve je popularniji za podne pločice ili za deo zida koji biste želeli da naglasite. Obzirom da ih uglavnom odliku jarke boje, najčešće se kombinuju sa jednostavnim ravnim ili sjajnim pločicama poput metro pločica.

Metro pločice

Poslednjih godina vrlo popularan izbor i za kupatila i za kuhinje su metro pločice, keramičke pločice u obliku cigla koje odlikuju sjajna površina, male dimenzije (standardna dimenzija je 10×20 cm, ali mogu biti i duže ili veće) i oborene ivice.

Mogu se pronaći u više različitih boja i slagati na različite načine, od klasičnog izgleda koji liči na zid od cigle do modernijog tzv. chevron stila, odnosno ređanja u obliku riblje kosti. Ove pločice uklopaju se u različite stilove – industrijski, rustikalni, minimalistički i elegantni.

Ime duguju svom poreklu. Prvi put su napravljene 1904. godine za potrebe metro stanica u Njujorku, a potom su se proširile na podzemne stanice u Londonu, Madridu i Parizu.

Izuzetno su lake za ugradnju i održavanje, a cena im je vrlo povoljna.

Ideje za renoviranje kupatila – ne morate menjati sve

Ukoliko vam budžet ne dozvoljava da potpuno renovirate kupatilo ili ne želite to da radite, postoje i jeftiniji i jednostavniji načini da unapredite izgled kupatila.

Razmislite o opciji menjanja pločica na jednom zidu tako da se dobijete takozvani akcentni zid. Reč je o zidu koji postaje ključna tačka čime odvlači pažnju sa drugih manje reprezentativih delova kupatila ili prosto osvežava prostoriju novom bojom i teksturom. To je moguće postići i bez menjanja pločica na pomenutom zidu, uz samolepljive vodootporne folije koje možete prelepiti preko pločica ili farbanjem pločica, s tim da morate dobro da se raspitate koja farba najbolje prijanja na tip pločica koje imate, da ne bi počela da se ljušti zbog vlage.

kupatilo profimedia
kupatilo profimedia

Jedna od jeftnijih popravki koje mogu poboljšati izgled starog kupatila je promena fuga. Ako su vam fuge bele boje, velika je verovatnoća da su se vremenom uprljale. Ukoliko nije moguće temeljno očistiti fugu jakim hemijskim sredstvima, možete je sastrugati i postaviti novu.

Zamenite zavesu za tuš kabinu ili kadu staklenim panelom. Ova mala promena, koja ne zahteva velike radove, mnogo će promeniti izgled kupatila. Ukoliko to nije opcija bar promenite zavesu. Izbegavajte previše šarene zavese. Najbolji izbor bio bi zavesa svetle boje sa malo detalja.

Ideje za malo kupatilo

Ako nemate veliki prostor na raspolaganju, svaki centimetar prostora morate dobro isplanirati kako bi kupatilo bilo i lepo i funkcionalno.

Birajte pločice manjih dimenzija

Sigurno ste već čuli preporuke da za manje prostore treba da birate svetlije boje. Još jedan često korišćen tik su veće dimenzije ogledala, koje pružaju iluziju da je prostor veći nego što zaista jeste. Ali da li ste znali i da veličina pločica igra bitnu ulogu u stvaranju te iluzije?

Pločice manjih dimenzija učiniće da prostor izgleda veće, posebno ako kombinujete različite dimenzije manjih pločica svetlo sive, bele ili bež nijanse.

Na primer, za jedan zid (onaj iznad kade ili ogledala ili u tuš kabini) birajte pločice manjih dimenzija nalik na mozaik pločice. Klasične mozaik pločice su skupe i komplikovane za ugradnju, ali danas se mogu pronaći kvalitetne pločice koje izgledaju kao klasičan mozaik, ali zapravo to nisu. Reč je o pločicama sastavljenim iz malih delića koje već izgledaju kao mini mozaik. Jednostavnije su za ugradnju, a u kombinaciji sa pločicama malo većih dimenzija bez reljefa ili dezena učiniće prostor vizuelno većim i zanimljivijim.

Iskoristite mesto ispod lavaboa

Zabluda je da u malim kupatilima nema mesta za ceo kupatilski element čiji je deo lavabo. Naprotiv. Kupatilski element sa lavaboom je dobar izbor jer ćete tako dobiti mogućnost da prostor ispod lavaboa pretvorite u prostor za odlaganje, na primer higijenskih proizvoda ili kućne hemije za održavanje kupatila.

Iskoristite prostor iznad vodokotlića

U modernim kupatilima retko ćete videti visokomontažne vodokotliće, odnosno one koji su prikačeni pri vrhu zida. Uglavnom je reč o niskomontažnim ili ugradnim vodokotlićima koji se nalaze odmah iznad WC šolje ili deluju kao da su deo zida. Estetski izgledaju lepše, ali u malim kupatilima imaju i drugu funkciju – iznad ovih vodokotlića možete postaviti police za peškire ili higijenske proizvode.

Pažljivo osmislite rasvetu

Da bi vizuelno učini malo kupatilo većim, rasvetu bi trebalo pažljivo osmisliti. Uz standardnu rasvetu na plafonu, biće vam potrebno još nekoliko izvora svetlosti koji mogu kreirati različitu atmosferu u kupatilu. Na primer, svetiljka iznad ogledala ili iza ogledala, u zavisnosti od toga kakvo ogledalo ili ormarić sa ogledalom ste izabrali.

Mala moderna kupatila

Najbolja mala moderna kupatila prema časopisu “Architectural digest”, jednom od najpoznatijih magazina na svetu posvećenih arhitekturi, dizajnu enterijera i eksterijera, trebalo bi da se pridržavaju sledećih pravila:

Birajte zakrivljene linije kada je reč o lavabou ili tuš kabini. Možda ne izgleda kao da pravi veliku razliku, ali učiniće da prostor bude funkcionalniji, a kretanje kroz kupatilo lakše.

Birajte staklene paravane za tuš kabinu. Otvoriće prostor i učiniti ga manje pretrpanim. Idealna opcija su stakleni paravani bez metalnih okvira ili okvira u boji, dakle samo staklo, jer će stvoriti utisak da praktično i nisu tu.

Ugradite pozadinsko osvetljenje ogledala. To može biti šik i moderan način za pojačavanje svetlosti, posebno u malim kupatilima gde možda nema prostora za svetiljke. Takođe, ovo može biti odličan izbor za one koji žele moderan minimalistički izgled.

Koristite zatvorene ormariće. Boce i pakovanja različitih kozmetičkih ili higijenskih proizvoda odvlače pažnju i čine da prostor izgleda pretrpano i neuredno. Birajte potpuno zatvorene ormare ili one sa fiokama.

Moderna ogledala za kupatilo

Ogledala su nezaobilazan deo opremanja kupatila. Najčešći izbor su ogledala sa ormarićima koji se nalaze iz ogledala ili sa strane, dok bi oni koji žele moderan stil u kupatilu trebalo da biraju ogledala bez ramova i okvira, jednostavnog i čistog izgleda.

kupatilo profimedia
kupatilo profimedia

Takođe, u odnosu na ranija vremena kada su bila popularna ogledala ovalnog i elipsastog oblika ili pravougaonik, u modernim kupatilima sve češće se mogu naći ogledala nepravilnih oblika koja uglavnom nemaju skrivene ormariće i postavljaju se direktno na zid.

Za one koji imaju veći budžet tu su i ogledala sa LED osvetljenjem, pa čak i pametnom tehnologijom. Ogledala koja imaju LED osvetljenje svetle celim svojim obimom ili na ivicama, a količina svetlosti je prilagođena tako da ne smeta korisniku prilikom svakodnevnog korišćenja. Za razliku od klasičnih svetiljki ili plafonjera, LED svetla na ogledalima su uglavnom meka, bela svetla. Svetlo na ovom tipu ogledala uključuje se najčešće na dodir samog ogledala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar