Foto: Nova.rs

Albansko primorje, koje je bilo pravi "bum" za srpske turiste u vreme korone jer su otvorili vrata za sve, sada sve manje Srba posećuje. Razlog su cene.

Naime, Albanija se po cenama skoro približila Grcima, a pre samo dve godine bili su daleko jeftiniji od Grčke. Dok su cene u restoranima nešto skuplje, primetan je skok cena namirnicama i super marketima.

I zato je ove godine srpskih turista veoma malo. Mada, za smanjeno interesovanje za letovanjem u Albaniji uvek treba računati i one koji i dalje imaju predrasude prema ovoj zemlji.

Gostoprimstvo je i dalje najsnažnija vrlina ugostitelja u Albaniji. Isto se može reći i za hranu koju spremaju u restoranima. Slično je i sa apartmanima koji vas vrlo često svakog dana kada se vratite sa plaže, čekaju očišćeni.

Foto: Nova.rs

Plaže, pogotovo one na Jonskom moru pravi su biser Albanije, jer privlače mnoge turiste. Zato su zbog svoje prirodne lepote i najpopularnija mesta na samom jugu Albanije, kao što su Saranda i Ksamil. Ali, i Drač do kojeg se recimo iz Niša stiže za manje od šest sati, sa svojim hotelskim kompleksima pored same plaže, takođe privlači naše turiste.

Pročitajte još:

Najjednostavniji put do Albanije je preko Kosova. Jedina putarina koju plaćate jeste 5e za korišćenje tunela neposredno posle kosovsko – albanske granice i koja se inače prolazi za svega par minuta čekanja. Zbog razlike u ceni goriva, najbolje je da napunite rezervoar na pumpama na Kosovu jer je recimo litar evrodizela 1,3 evra dok je u Albaniji 1,7 evra.

Cene najma apartmana su različite. U Sarandi koja se munjevito gradi, velika je ponuda apartmana, pa zbog toga i sada u špicu sezone, u samom gradu, možete pronaći apartman za 40 evra za dan, dok su oni koji se nalaze između Sarande i Ksamila skuplji.

Foto: Nova.rs

I upravo su plaže između ova dva mesta i najposećenije. Ali, skoro 90 odsto plaža nisu slobodne, i da bi ste proveli dan na njima, morate platiti korišćenje ležaljki i suncobrana.

Primetno je da je manje turista iz Srbije, ali zato je povećan broj Skandinavaca. Ima i znatno više turista iz Slovenije, pa čak i iz Hrvatske. Razlog je taj jer je hrvatsko primorje ovog leta poprilično poskupelo. Zato je Albanija za ove turiste daleko povoljnija.

Pogledajte kako se kreću cene

Foto: Nova.rs

Ležaljke 10 – 15e

Espreso 1e

Frape 2,5e

Voda 1e

Gazirani sokovi – 2 – 2,5e

Domaća piva 3 – 3,5e

Strana piva 4 – 6e

Kokteli 7 – 15e

Doručak 3 – 4e

Pasta/Rižoto 6 – 12e

Roštiljsko meso 8,5 – 15e

Riba 12e

Morski plodovi 8 – 17e

Supe 4 – 5,5e

Salate 4 – 6e

Grilovani sirevi 3,5 – 4,5e

Pomfrit – 3 – 3,5e

Desert – 3,5e

Pice – 7 – 10e

Giros – 3e

Palačinke – 2e

Pite sa sirom – 1e

Flaša vode 1,5l – 0,6e

Koka kola 1,5l – 1,80e

Voćni sokovi 1l – 1,8 – 2e

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare