Foto: Olga Sergeeva / Panthermedia / Profimedia

Svi znamo da se karamela pravi od šećera - ali postoji i zdravija varijanta ove ukusne smese. Ima vrlo sličan ukus kao orginal, ali za pravljenje ne treba ni trunka šećera.

Za pripremu lažne karamele upotrebite mekane urme i tahini, odnosno pastu od mlevenih semenki susama.

Iako je recept vrlo jednostavan, valja pripaziti na par detalja, piše Pun kufer.

Pročitajte još:

Ako na raspolaganju nemate mekane urme važno je iste potopiti u toploj vodi veče pre pripremanja recepta kako bi omekšale. Ovo je posebno važno ako na raspolaganju nemate dobar blender ili seckalicu povrća.

Za dobru lažnu karamelu važno je i upotrebiti i kvalitetni tahini. Na tržištu ima različitih brendova koji u paoranju skrivaju gorku masu nalik na komad gline. Umesto toga kupite one u tečnom stanju koji se lako daju preliti iz pakovanja.

Sastojci

150 grama mekanih urmi bez koštica

3 kašike tahnija

prstohvat soli

Priprema

U blender stavite omekšale urme bez koštica, tahini i so, pa sve zajedno izmešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu nalik na karamelu.

U slučaju da je smesa pretvrda dodajte malo vode i biljne alternative za mleko poput onog od badema.

Poslužite uz voće, čokoladu, na hlebu ili premažite preko kolača.

Prijatno!

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar