Svi znamo da se karamela pravi od šećera - ali postoji i zdravija varijanta ove ukusne smese. Ima vrlo sličan ukus kao orginal, ali za pravljenje ne treba ni trunka šećera.
Za pripremu lažne karamele upotrebite mekane urme i tahini, odnosno pastu od mlevenih semenki susama.
Iako je recept vrlo jednostavan, valja pripaziti na par detalja, piše Pun kufer.
Ako na raspolaganju nemate mekane urme važno je iste potopiti u toploj vodi veče pre pripremanja recepta kako bi omekšale. Ovo je posebno važno ako na raspolaganju nemate dobar blender ili seckalicu povrća.
Za dobru lažnu karamelu važno je i upotrebiti i kvalitetni tahini. Na tržištu ima različitih brendova koji u paoranju skrivaju gorku masu nalik na komad gline. Umesto toga kupite one u tečnom stanju koji se lako daju preliti iz pakovanja.
Sastojci
150 grama mekanih urmi bez koštica
3 kašike tahnija
prstohvat soli
I made sea salt caramel bars today and they are divine! Using dates is a healthy/vegan way to make caramel and it’s scary how amazing these are! ? pic.twitter.com/DSGRf9ZA26
— Dakota ? (@vegandak) January 19, 2021
Priprema
U blender stavite omekšale urme bez koštica, tahini i so, pa sve zajedno izmešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu nalik na karamelu.
U slučaju da je smesa pretvrda dodajte malo vode i biljne alternative za mleko poput onog od badema.
Poslužite uz voće, čokoladu, na hlebu ili premažite preko kolača.
Prijatno!
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: