Pekarski krompir je omiljeni prilog, a pripremljen na vojvođanski način postaje kompletan obrok koji se lako pravi i gurmani ga obožavaju.
Što je još bolje, gotovo da ne postoji način da vam ne ispadne dobro, a uz njega vam treba još eventualno salata.
800 grama krompira (belog)
2 glavice crnog luka
1 kašika masti
8 režnjeva dimljene slanine
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica majčine dušice
So, crni biber
Isecite luk na kriške i izdinstajte ga na masti u tiganju. Za to vreme ogulite krompir i isecite ga na pločice, posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku i majčinu dušicu.
Uključite rernu na 220 stepeni. U tepsiju prvo sipajte izdinstan luk i ravnomerno ga rasporedite, a potom po njemu naređajte kolutove krompira. Nalijte vode toliko da poslednji red krompira bude iznad vode. Odozgo poređajte slaninu isečenu na trake debljine pola prsta i stavite sve da se peče. Nakon dvadesetak minuta možete da okrenete slaninu kako bi sa obe strane bila hrskava i ako procenite da voda nije isparila, premestite sud na dno rerne.
Kada voda bude skroz isparila i krompir dobije zlatnožutu boju, a slanina postane hrskava, izvadite tepsiju iz rerne i poslužite jelo uz hladno pivo ili belo vino, predlaže Vojvođanski magazin.
***
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare