Običaj je da se na Božić priprema česnica u kojoj će najsrećniji naći paru, a u zavisnosti od lokalnih običaja stavljaju se i neki drugi simboli. Međutim, česnica koja se tradicionalno pravi u Vojvodini je potpuno druga priča.
„Mi u Vojvodini pravimo drugačiju česnicu, pravimo je kao slatku pitu sa orasima, medom i suvim grožđem u tankim korama. Na ovaj način je pravila moja baka, pravi je mama pa sam tu tradiciju preuzela i ja“, napisala je domaćica koja je recept svoje porodice podelila na sajtu Domaći recepti.
Kako je navela, i u ovu česnicu se stavlja „para (dinar) koja označava sreću i berićet cele godine ne samo onom ko je pronađe nego svim ukućanima i ona se po običaju zadeva za ikonu“.
Sastojci:
500 gr tankih kora
300 gr oraha ( 200 mleveno,100 sitno seckano ili krupno mlevenih)
100 gr meda
150 gr šećera
100 gr suvog grožđa
ulje i voda za premazivanje (300ml)
Priprema:
Suvo grožđe potopiti u mlaku vodu pa ostaviti 5-10minuta da nabubri. Orahe pomešati sa šećerom.
Pomešati vodu i ulje, otprilike 100 ml ulja i 200 ml vode.
Tepsiju pouljiti pa staviti tri kore, na njih ravnomerno staviti orahe i šećer, pa posuti grožđem. Staviti dve kore pa poprskati vodom i medom, pa posuti orasima i šećerom.
Nastaviti tako dok se ne istroši materijal, na kraju staviti tri kore, izbušiti nožem i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Posle 10 minuta smanjiti na 180 pa peći nekih 20 minuta.
Na kraju premazati ravnomerno tankim slojem meda i poklopiti tacnom da se ohladi.
***
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare