recept za musaku
Foto:Privatna arhiva/Svetlana Živković

U okviru ove kulinarske rubrike predstavljamo recepte tri domaćice za jedno domaće jelo. Ovi recepti se uglavnom generacijama prenose s kolena na koleno, ponekad nemaju tačne mere i prave se, onako, odokativno, ali pravo su blago i za početnike u kuhinji, i za one koji bi da jela koja inače kuvaju spreme malo drugačije.

Do sada smo uživali u receptima za sarmu od kiselog kupusa, gulaš, prebranac, ćufte u paradajz sosu, a sada je red došao na musaku. Proučite svaki recept i isprobajte onaj koji vam najviše odgovara.

Recept Mire Antonijević (41) iz Čačka

Sastojci:

800 g krompira

300 g mlevenog mesa

1 veća glavica crnog luka

oko 500 ml mleka

1 jaje

mast

so

vegeta

biber

Pročitajte još:

Priprema:

Isecite luk na kockice, dinstajte ga na masti i dodajte meso i začine i još malo pržite. Posebno propržite krompir (da bude upola pržen) i onda ređajte red krompira, pa red mesa, pa opet stavite krompir. Prelijte umućenim jajetom i mlekom da prekriju krompir.

Pecite oko sat i po, dok se ne uhvati lepa zlatnobraon korica.

Recept Živke Aćimović (80) iz Čibutkovice

Sastojci:

2 veće ili 3 manje tikvice

2 jajeta

300 g mlevenog mesa

250 ml mleka

1 veća šargarepa

1 veća glavica crnog luka

mast

so

vegeta

biber

Pročitajte još:

Priprema:

Tikvice isecite na duž, malo posolite i ostavite oko 15 minuta da puste vodu. Zatim ih ispohujte. Crni luk isecite na kockice i dinstajte. Dodajte narendanu šargarepu, meso i začine i još malo pržite.

Ređajte u šerpu jedan red tikvica, pa red mesa, a onda opet jedan red tikvica. Prelijte mlekom i pavlakom i stavite da se peče.

Recept Svetlane Živković (65) iz Lazarevca

Sastojci:

500 g mlevenog mesa

3 tikvice, oko 800 g

2 plava patlidzana, oko 500 g

1 glavica crnog luka

1 manja šargarepa

1 l mleka

200 g pavlake za kuvanje

6 jaja

so

mleveni biber

začin C

suvi peršun

brašno

ulje

Priprema:

Tikvice i plavi patližan oljuštite i isecite na šnite. Posolite i ostavite da odstoje dok pripremite fil.

Crni luk iseckajte i izdinstajte na malo ulja sa istruganom šargarepom. Ubacite meso i sve zajedno ispržite. Začinite po ukusu.

Uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje.

Umutite tri belanceta, pa dodajte žumanca i sjedinite.

Podmažite tepsiju u koju ćete ređati materijal.

Tikvice uvaljajte prvo kroz brašno, pa kroz jaja i na poređane tikvice u tepsiji sipajte polovinu pripremljenog mesa. Preko mesa poređajte plavi patližan koji je uvaljan samo u brašno. Preko stavite ostatak mesa i završni red tikvica uvaljanih u brašno, pa u jaja.

Tako složenu musaku ubacite u vruću rernu na pet minuta dok pripremite preliv.

Sjedinite litar mleka, pavlaku za kuvanje, tri jajeta, malo soli, dve kašike brašna, kašičicu suvog začina C, malo mlevenog bibera i malo suvog peršuna. Izvadite musaku iz rerne, prelijte i vratite u rernu da se peče oko sat i po.

Musaku po želji služite uz kiselo mleko ili kiselu pavlaku.

BONUS VIVDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram