U okviru ove kulinarske rubrike predstavljamo recepte tri domaćice za jedno domaće jelo. Ovi recepti se uglavnom generacijama prenose s kolena na koleno, ponekad nemaju tačne mere i prave se, onako, odokativno, ali pravo su blago i za početnike u kuhinji, i za one koji bi da jela koja inače kuvaju spreme malo drugačije.
Do sada smo uživali u receptima za sarmu od kiselog kupusa, gulaš, prebranac, ćufte u paradajz sosu, a sada je red došao na musaku. Proučite svaki recept i isprobajte onaj koji vam najviše odgovara.
Sastojci:
800 g krompira
300 g mlevenog mesa
1 veća glavica crnog luka
oko 500 ml mleka
1 jaje
mast
so
vegeta
biber
Priprema:
Isecite luk na kockice, dinstajte ga na masti i dodajte meso i začine i još malo pržite. Posebno propržite krompir (da bude upola pržen) i onda ređajte red krompira, pa red mesa, pa opet stavite krompir. Prelijte umućenim jajetom i mlekom da prekriju krompir.
Pecite oko sat i po, dok se ne uhvati lepa zlatnobraon korica.
Sastojci:
2 veće ili 3 manje tikvice
2 jajeta
300 g mlevenog mesa
250 ml mleka
1 veća šargarepa
1 veća glavica crnog luka
mast
so
vegeta
biber
Priprema:
Tikvice isecite na duž, malo posolite i ostavite oko 15 minuta da puste vodu. Zatim ih ispohujte. Crni luk isecite na kockice i dinstajte. Dodajte narendanu šargarepu, meso i začine i još malo pržite.
Ređajte u šerpu jedan red tikvica, pa red mesa, a onda opet jedan red tikvica. Prelijte mlekom i pavlakom i stavite da se peče.
Sastojci:
500 g mlevenog mesa
3 tikvice, oko 800 g
2 plava patlidzana, oko 500 g
1 glavica crnog luka
1 manja šargarepa
1 l mleka
200 g pavlake za kuvanje
6 jaja
so
mleveni biber
začin C
suvi peršun
brašno
ulje
Priprema:
Tikvice i plavi patližan oljuštite i isecite na šnite. Posolite i ostavite da odstoje dok pripremite fil.
Crni luk iseckajte i izdinstajte na malo ulja sa istruganom šargarepom. Ubacite meso i sve zajedno ispržite. Začinite po ukusu.
Uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje.
Umutite tri belanceta, pa dodajte žumanca i sjedinite.
Podmažite tepsiju u koju ćete ređati materijal.
Tikvice uvaljajte prvo kroz brašno, pa kroz jaja i na poređane tikvice u tepsiji sipajte polovinu pripremljenog mesa. Preko mesa poređajte plavi patližan koji je uvaljan samo u brašno. Preko stavite ostatak mesa i završni red tikvica uvaljanih u brašno, pa u jaja.
Tako složenu musaku ubacite u vruću rernu na pet minuta dok pripremite preliv.
Sjedinite litar mleka, pavlaku za kuvanje, tri jajeta, malo soli, dve kašike brašna, kašičicu suvog začina C, malo mlevenog bibera i malo suvog peršuna. Izvadite musaku iz rerne, prelijte i vratite u rernu da se peče oko sat i po.
Musaku po želji služite uz kiselo mleko ili kiselu pavlaku.
BONUS VIVDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: