Podeli
ćufte u paradajz sosu
Foto: Shutterstock

U okviru nove kulinarske rubrike predstavljamo recepte tri domaćice za jedno domaće jelo. Ovi recepti se uglavnom generacijama prenose s kolena na koleno, ponekad nemaju tačne mere i prave se, onako, odokativno, ali pravo su blago i za početnike u kuhinji, i za one koji bi da jela koja inače kuvaju spreme malo drugačije.

Do sada smo uživali u receptima za sarmu od kiselog kupusa, gulaš, prebranac, a sada je red došao na ćufte u paradajz sosu. Proučite svaki recept i isprobajte onaj koji vam najviše odgovara.

Recept Živke Aćimović (80) iz Čibutkovice

Sastojci:

500 g mešanog mlevenog mesa (ili junećeg)

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

sredina hleba

1 jaje

malo slatke aleve paprike

paradajz sos (domaći kuvani paradajz)

so i vegeta po ukusu

Priprema:

Pokvasite hleb vodom i iscedite ga, dodajte mleveno meso, luk iseckan na kockice, umućeno jaje i začine i sve sjedinite. Premažite ruke s malo ulja, oblikujte kuglice i malo ih pritisnite rukama.

Uvaljajte ih u brašno ili prezle i pržite na ulju. Nakon toga ostavite da se duže i lagano krčkaju u paradajz sosu. Po želji služite uz krompir pire, kuvane testenine ili kuvani pirinač.

Recept Svetlane Živković (65) iz Lazarevca

Sastojci:

500 g.mlevenog junećeg mesa

1 manja glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 jaje

1 kriška bajatog hleba, samo sredina bez korice ili 3-4 kašike hlebnih mrvica potopljenih u malo vode ili mleka

so

mleveni biber

1 kašičica svežeg ili suvog peršuna

1 kašika začina C

Za sos:

100 ml ulja

2-3 kašike brašna

1 kašičica začinske paprike

1 l kuvanog paradajza

200 ml hladne vode

začin C

malo mlevenog bibera

1 kašičica origana

1/2 kašičice šećera

Priprema:

U mleveno meso dodajte sitno iseckan crni i beli luk, jaje, mlekom natopljenu i isceđenu sredinu hleba ili hlebne mrvice, so i biber, seckani peršun i začin C. Dobro umesite smesu i ostavite da malo odstoji. Napravite manje ćuftice. Možete da ih stavite na pek-papir i u rernu na 200 stepeni da se samo malo zapeku okolo. Ćufte možete i da propržite na zagrejanom ulju dva, tri minuta sa svih strana.

Pročitajte još:

Za sos u odgovarajuću šerrpu sipajte ulje, zatim dodajte brašno i malo propržite da porumeni. Sipajte začinsku papriku, nalijte hladnu vodu, brzo izmešajte da se ne stvore grudvice i odmah dodajte kuvani paradajz.

Dobro promešajte, ubacite suvi začin, origano, so, biber i šećer. Mešajte dok ne proključa, a onda ubacite već zapečene ćufte i na tihoj vatri ostavite da se krčka još petnaestak minuta.

Poslužite uz pire krompir.

Recept Mire Antonijević (41) iz Čačka

Sastojci:

500 g mlevenog mesa

1 glavica crnog luka

beli luk u prahu

peršun u prahu

vegeta

kuvani pazadajz iz flaše ili 1 svež

malo brašna

Priprema:

Iseckan crni luk izdinstajte na tihoj vatri na ulju s malo vode. Dinstajte dok luk ne omekša.

U mleveno meso stavite vegetu, beli luk u prahu i peršun u prahu, pa napravite kuglice željene veličine. Kuglice dodajte u luk s malo posoljene vode i okrećite svaku na minut.

Kada su ćufte gotove, dodajte malo paradajza iz flaše ili jedan svež da se raskuva.

Za zapršku pomešajte malo brašna i vode da ne bude grduvica, pa dodajte u ćufte i držite još malo na vatri.

*

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar