Sarma
Foto: Dragomir Radovanovic / Panthermedia / Profimedia

Praznici su pravo vreme za novu rubriku na portalu Nova.rs u okviru koje ćemo predstavljati recepte tri domaćice za jedno domaće jelo. Ovi recepti se uglavnom generacijama prenose s kolena na koleno, ponekad nemaju tačne mere i prave se, onako, odokativno, ali pravo su blago i za početnike u kuhinji, i za one koji bi da jela koja inače kuvaju spreme malo drugačije. Počinjemo konkretno – od sarme od kiselog kupusa. Proučite svaki recept i isprobajte onaj koji vam najviše odgovara.

Recept Živke Aćimović (80) iz Čibutkovice

Sastojci:

2 manje ili 1 veća glavica kiselog kupusa

2 šoljice pirinča

500 g mešanog mlevenog mesa

malo suvih rebara

malo suve slanine

2 srednje glavice crnog luka

ulje

1 jaje

so

biber

vegeta

aleva paprika

Priprema:

Odvojte listove kupusa i držite ih u vodi oko 10 minuta, a zatim skinite zadebljanja sa listova.

Na ulju propržite sitno iseckan crni luk, dodajte malo iseckane slanine, a zatim mleveno meso. Pri kraju dodajte pirinač, malo soli, vegete, mlevenog bibera i aleve paprike. Kada se smesa ohladi, umutite jaje i sve dobro izmešajte. Listove kupusa punite ovim nadevom i uvijajte sarme.

U veliku duboku šerpu sipajte ulje i stavite listove kupusa da pokriju dno, pa ređajte sarme u krug tako da u sredini suda ostane manji prazan prostor. Između sarmi stavljajte rebra i slaninu. Nalijte vodom, ali da sarme ne budu potpuno u njoj, i pokrijte listovima kupusa. Stavite manji poklopac (uži od šerpe), pa veći poklopac i kuvajte da provri, pa posle na umerenoj temperaturi dok tečnost upola ne uvri i listovi kupusa ne budu meki.

Pri kraju kuvanja napravite zapršku od ulja, jedne ravne kašike brašna i malo aleve paprike. Time prelijte sarmu i još malo kuvajte.

Pročitajte još:

Recept Snežane Krstić (65) iz Beograda

Sastojci:

kiseli kupus

1 kg mešanog mlevenog mesa

3 glavice crnog luka

200 g suvog mesa

suve paprike

1 šolja pirinča

1 jaje

mast

aleva paprika

so

biber

Priprema:

Prvo kupus pripremite list po list, da može lepo da se zavija. Ako je kupus prekiseo, moze malo da se propere, a ako nije, onda samo spremite list po list i ostavite da se malo procedi. Suvu papriku (ako i nju pravite) operite, pa stavite u hladnu vodu na ringlu. Pustite dok ne proključa, pa sklonite sa ringle, poklopite i ostavite da odstoji dvadesetak minuta, da se lepo opusti. Onda izvadite papriku i ostavite je negde da se lepo ocedi.

Crni luk prodinstajte na masti, pa dodajte meso. Ubacite i suvo meso ili nešto drugo dimljeno. Dodajte so (manje soli ako dodajete suvo meso jer je slano) i biber i alevu paprika (paprika pri kraju dinstanja fila). Onda dodajte odokativno jednu šolju pirinča, koji ste pre toga obavezno proprali. Ostavite da se prohladi, pa dodajte jedno jaje i dobro brzo promešajte sve.

Papriku punite, sarme zavijate i ređate u šerpu: na dno stavite nekoliko listova kupusa koje niste iskoristili, pa preko toga slaninicu ili kožicu od slanine (to daje odličan ukus i sprečava da sarma zagori tokom kuvanja). Onda ređajte sarme i paprike, najbolje je da ide prvo jedan sloj sarmi, pa preko toga još malo sarmi, pa na te sarme u drugom redu naslanjate paprike (one treba da budu postavljene koso, a ne sasvim vodoravno, da ne bi ispao fil).

Kad sve poređate, preko opet ide suvo meso ili slanina, pa nekoliko listova kupusa.

Onda zalijte vodom. Stavite na vatru da voda provri, dodajte alevu papriku, malo soli i kašiku masti, sve pomešajte i prelivajte tim sarmu tako da je sasvim prekrije, da ogrezne.

Preko sarmi stavite neki malo teži manji poklopac (manji od šerpe u kojoj kuvate, da malo protisne sarme, da ne plivaju).

Pročitajte još:

Kuvajte od početka na tihoj vatri, bez velikog poklopca dok ne provri. Tek kad provri sve, stavite veliki poklopac koji odgovara šerpi i ostavite da se krčka. Kad krenete na spavanje, smanjite vatru na najtiše i ostavite da se krčka do ručka sledećeg dana. Dakle, ako biste sarmu za ručak u nedelju, stavite je u subotu u 10 uveče da se kuva i ostavite do dva sata popodne sledećeg dana na najtišoj vatri.

Recept Svetlane Živković (67) iz Lazarevca

Sastojci:

1 kg mlevene junetine

3 glavice crnog luka

200 g pirinča

100 sitno seckane slaninice

suva rebra

kiseli kupus

1 šargarepa

2 čena belog luka

mleveni biber

lovor

so

vegeta

suvi peršun

aleva paprika

biber u zrnu

ulje

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Volim Meso (@volim_meso)

Priprema:

Odvojte listove od glavice kupusa i isecite koren svakog lista.

Sitno iseckan crni luk prodinstajte sa rendanom šargarepom, dodajte mleveno meso i pržite. Ubacite so, mleveni biber, vegetu, peršun, seckani beli luk, seckanu slaninicu, pirinač i sve sjedinite.

Savijajte sarmu nafilovanu ovom smesom i ređajte u šerpu u koju ste prehodno isekali sredinu od kupusa. Sarme ređajte upravno da se ne bi rasturile kada ih skuvane budete vadili. Kad poređate sve sarme, stavite u šerpu dva,tri lista lovora, malo bibera u zrnu, pospite kašiku aleve paprike i poređajte preko suva rebra. Odozgo stavite dva, tri lsita kupusa i pritisnite tanjirićem. Nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri tri do četiri sata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare