Celovite namirnice biljnog porekla čine čak 80 odsto prehrane u tzv. plavim zonama, a upotpunjene su manjim količinama mesa, ribe i mlečnih proizvoda.
Smatra se da najdugovečniji ljudi sveta žive u takozvanim plavim zonama. Na Zemlji postoji pet takvih zona – italijansko ostrvo Sardinija, japansko ostrvo Okinava, grčka Ikarija, poluostrvo Nikoja u Kostariki i kalifornijski grad Loma Linda.
Na tim mestima živi veliki procenat osoba starijih od 100 godina, ali i grupe ljudi koje su ostarile bez tipičnih zdravstvenih tegoba koje pogađaju dobar deo sveta – od gojaznosti i srčanih bolesti do različitih oblika raka, napominje Pun kufer i otkriva šta najdugovečniji ljudi sveta jedu kao najvažniji obrok – doručak.
Prvi obrok u danu na japanskom ostrvu Okinava znatno se razlikuje od onoga što većina sveta konzumira ujutro u svojim domovima. Tradicionalni doručak obično se sastoji od neke vrste žitarica – najčešće kuvanog pirinča s fermentisanom sojom (nattom). Obrok je često obogaćen miso-supom, nori-algama, svežim i zakiseljenim povrćem, komadićem ribe pečene na roštilju i/ili tofuom.
Stanovnici Ikarije dan započinju šoljicom biljnog čaja – često napravljenog od bilja koje su sami ubrali u netaknutoj prirodi i osušili. Na prazan želudac uzeće i kašiku domaćeg meda i zaliti je šoljicom toplog kozjeg mleka kako bi ojačali imunitet. Za doručak će pojesti hleb od celovitih žitarica koji su sami ispekli s domaćim sirom, jogurtom i povrćem iz vlastitog vrta.
Zobena kaša kuvana s domaćim voćem i bez dodatih zaslađivača omiljen je izbor brojnih stanovnika Linda Lome za doručak. Zobena kaša dodatno se oplemenjuje začinima poput cimeta, ali i izvorima biljnih masti poput orašastog voća kako bi se dobio ukusan i nutricionistički zaokružen obrok.
Pirinač i pasulj omiljena su kombinacija u zemljama Latinske Amerike, koju tamošnje stanovništvo jede barem jednom dnevno. Ni Kostarika nije u tome izuzetak. U plavoj zoni u Nikoji popularna je kombinacija pirinča, crnog pasulja i različitog voća i povrća – sve od paradajza i avokada, preko papaje do banana. Uz pirinač i pasulj često se služi i neka vrsta pečenih domaćih jaja – na oko ili kajganu.
Doručak nije najvažniji obrok na Sardiniji. Italijani inače nisu veliki obožavatelji doručka – važnije im je da dan započnu šoljicom kvalitetne kafe nego hranom. Nekad su pastiri na Sardiniji dan započinjali tankim lepinjama od pšeničnog brašna s komadom domaćeg ovčijeg sira i šoljicom mleka. Neki će i danas pojesti činiju mleka u koje su nadrobili stari hleb, a na jelovniku se može naći i pokoja sveža voćka ubrana sa stabla u dvorištu.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare