Rusi dan posle pijane noći uvek posežu za solankom – tradicionalnom supom protiv mučnine, glavobolje i ostalih posledica preterane konzumacije alkohola.
U ovoj ruskoj supi, gotovo da nema čega nema – ona je miks ukiseljenih krastavaca, usoljenog mesa, šunke kobasica, rasola, limuna, mesa, maslina…
Osim toga ruska supa fino greje kad se spuste temperature.
Upravo su rasol i kiseli krastavci okosnice ovog specijaliteta na kašiku punog elektrolita i nežnog prema napaćenom želucu i probavi, piše Punkufer.
Iako je Rusi obožavaju, pretpostavlja se da je kultna supa nastala davnih dana u Ukrajini – otprilike u 17. veku, a ime duguje soli.
Sastojci
700 ml vode
1 l mesnog temeljca
3 kisela krastavca
120 g maslina
1 veća šargarepa
1/2 manje glavice celera
70 g paradajza
450 g šunke
1 luk
2 kašike maslaca
1 i ½ kašike brašna
60 ml tečnosti od kiselih krastavaca
2 kašike kisele pavlake
kopar
peršun
1 i 1/2 kašičice soli
biber
limun
Priprema
Naseckajte kisele krastavce, masline, šargarepu, paradajz, šunku i luk. U velikom loncu zagrejte vodu i temeljac pa kad proključa dodajte seckane krastavce i nakon nekoliko minuta, masline i šunku.
Na maslacu popržite luk pa ubacite šargarepu i celer. Kad omekšaju dodajte brašno i kratko pržite, mešajući. Dodajte paradajz i tečnost od krastavaca, promešajte i ugasite vatru.
U lonac s supom ubacite povrće proprženo na luku. Dodajte so i biber pa kuvajte oko 10 minuta. Dodajte seckano začinsko bilje. Poslužite supu u tanjirima s kriškama limuna i prema želji, limunovog soka, kiselom pavlakom i začinskim biljem.
Savet: Umesto seckanog paradajya dodatati možete pire od paradajza ili koncentrat. Ako nemate šunke, poslužiće i kobasice, a ako ne jedete meso iskoristite povrćni temeljac umesto mesnog (i izostavite meso).
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: