Foto: Judith Haeusler / Cultura RF / Profimedia

Pastu ne morate kuvati u šerpi punoj proključale vode. Italijani imaju trik koji štedi vreme a krije se iza recepta pod imenom "pasta risottata".

Testeninu pre pripreme nije neophodno kuvati u vodi. Italijanski kuvari se igraju različitim metodama, a jedna od popularnih je „pasta risottata“.

Pripremom testenine poput rižota dobija se fin, kremasti sos, piše Punkufer. Testenina može prethodno da se zapeče u rerni kako bi dobila orašastu aromu, ali taj korak nije neophodan, može da se spremi i u šerpi sa lukom.

Sastojci:

700-900 ml bujona napravljenog od mesne kocke za supu

2 kašike maslinovog ulja

2 crvena luka

300 g testenine

200 ml suvog belog vina

2,5 šoljice sosa od paradajza

2 čena belog luka

1 veliki paradajz

so, biber, bosiljak

Priprema:

Sipajte u posudu bujon pa zagrejte i držite na laganoj vatri da ostane topao.

Zagrejte kašiku ulja pa dodajte seckan crveni luk i pržite oko tri minuta mešajući pa ubacite testeninu i mešajte oko dva minuta.

Pročitajte još:

Dodajte vino pa kuvajte mešajući još dva minuta. Sipajte sos od paradajza i malo-pomalo dodajte po pola šolice bujona mešajući na srednje jakoj vatri. Ostavite da se tečnost smanji pre nego što dodate novu.

Testenina je gotova kada omekša i bude ‘al dente’, a sos se zgusne. Biće vam potrebno 20-25 minuta.

Na tiganju zagrejte preostalo ulje, dodajte seckani beli luk i pržite minut, dva pa ubacite i iseckani paradajz. Posolite, pobiberite pa ubacite testeninu i kuvajte oko minut. Na kraju ukrasite bosiljkom.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar