Pastu ne morate kuvati u šerpi punoj proključale vode. Italijani imaju trik koji štedi vreme a krije se iza recepta pod imenom "pasta risottata".
Testeninu pre pripreme nije neophodno kuvati u vodi. Italijanski kuvari se igraju različitim metodama, a jedna od popularnih je „pasta risottata“.
Pripremom testenine poput rižota dobija se fin, kremasti sos, piše Punkufer. Testenina može prethodno da se zapeče u rerni kako bi dobila orašastu aromu, ali taj korak nije neophodan, može da se spremi i u šerpi sa lukom.
Sastojci:
700-900 ml bujona napravljenog od mesne kocke za supu
2 kašike maslinovog ulja
2 crvena luka
300 g testenine
200 ml suvog belog vina
2,5 šoljice sosa od paradajza
2 čena belog luka
1 veliki paradajz
so, biber, bosiljak
Priprema:
Sipajte u posudu bujon pa zagrejte i držite na laganoj vatri da ostane topao.
Zagrejte kašiku ulja pa dodajte seckan crveni luk i pržite oko tri minuta mešajući pa ubacite testeninu i mešajte oko dva minuta.
Dodajte vino pa kuvajte mešajući još dva minuta. Sipajte sos od paradajza i malo-pomalo dodajte po pola šolice bujona mešajući na srednje jakoj vatri. Ostavite da se tečnost smanji pre nego što dodate novu.
Testenina je gotova kada omekša i bude ‘al dente’, a sos se zgusne. Biće vam potrebno 20-25 minuta.
Na tiganju zagrejte preostalo ulje, dodajte seckani beli luk i pržite minut, dva pa ubacite i iseckani paradajz. Posolite, pobiberite pa ubacite testeninu i kuvajte oko minut. Na kraju ukrasite bosiljkom.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: