Od samo nekoliko sastojaka pripremite kraljevski prilog koji sjajno ide i uz meso i uz povrće ili kao omiljeni kremasti sos.
Rimske njoke su spas kad vam se jede nešto brzo i fino, ali su i odličan prilog kad vam zatreba efektan dodatak jelu. Inače, krompir nije među sastojcima, nego pšenični griz, a poseban šmek jelu daju parmezan i maslac.
1 l mleka
½ kašičice soli
250 g pšeničnog griza
150 g parmezana
2 žumanceta
3 kašike maslaca
1 prstohvat kajenskog bibera ili čilija
2 kašike parmezana za posipanje
Ulijte mleko u posudu i dodajte so, pa zagrejte do pred ključanje. Kad se pojave mehurići, dodajte griz žustro mešajući oko 20 sekundi. Onda smanjite vatru i nastavite da mešate dok se ne zgusne, pa sklonite s vatre. Umešajte maslac, rendani parmezan i žumanca, brzo mešajući kako se žumanca ne bi zgrudvala.
Prebacite smesu u ravan pleh, ravnomerno rasporedite i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite u frižideru oko pola sata dok se ne stegne.
Zatim od smese kalupima oblikujte krugove i složite u posudu za pečenje podmazanu maslacem. Premažite sve rastopljenim maslacem i pospite biberom i parmezanom.
Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, odnosno dok njoke ne dobiju lepu zlatnu boju.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare