Zapečene tortilje punjene piletinom i sirom, Enčilada
Foto: Shutterstock

Meksička kuhinja popularna je širom sveta, a vole je i Srbi. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem retki mogu da odole jesu i popularne enčilade. Iza tog izraza skrivaju se zapečene punjene kukuruzne tortilje.

SASTOJCI ZA ENČILADE:

8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih, ako ne volite kukuruzne)

600 grama pilećih prsa

2 kašike maslinovog ulja

2 sveže crvene paprike srednje veličine

1 luk srednje veličine

300 grama kukuruza iz konzerve

so, biber i čili

200 grama gaude

sos za enčilade

Sastojci za sos

2 velike kašike maslinovog ulja ili druge masnoće po želji

2 velike kašike glatkog brašna

400 ml bujona

100 ml pasiranog paradajiza

1 mala kašika mlevene ljute paprike

2 male kašike slatke mlevene paprike

1 mala kašika belog luka u prahu

½ male kašike sušenog origana

so po ukusu

POGLEDAJTE JOŠ:

PRIPREMA:

1. Prvo započnite s pripremom sosa, koji slobodno možete napraviti i dan ranije.

Zagrejte bujon u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrejte ulje. Dodajte brašno i mešajte 2 minuta. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, beli luk i origano pa mešajte još minut. Zatim pomalo dolivajte bujo uz stalno mešanje, kako biste razradili grudvice koje će nastati kada se tekućina spoji s mešavinom brašna i začina. Zatim ulijte pasirani paradajiz, posolite i pustite sos da se krčka 10 minuta. Nakon toga ga probajte i po potrebi dosolite ili začinite dodatnim začinima po svom ukusu.

2. Očistite i naseckajte luk nasitno.

Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk 5 minuta dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, pobiberite, dodajte malo čilija po želji i proceđeni kukuruz pa sve zajedno dinstajte 10-ak minuta dok piletina ne bude kuvana.

3. Pripremite malo dublju tepsiju i namastite je s malo masnoće.

Sada započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite kašiku-dve pripremljenog sosa, piletine i malo izrendanog sira pa smotajte tortilju i položite je u tepsiju. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak sosa prelijte ili premažite preko tortilja i zatim pospite s ostatkom rendanog sira, a po želji ga možete i dodatno narendati. Pecite 20-ak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni Celzijusa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar