Na reč "lambada" verovatno prvo krećete da cupkate prisećajući se poznate melodije, ali ljubitelji slatkiša setiće se i kremastog kolača s tim imenom koji je generacijama obeležio detinjstvo.
Recept smo našli na sajtu Kolaci.biz, gde ga je Nataša Pralica predstavila kao jednostavan i umereno sladak kolač koji joj je mama spremala kad je bila mala. U pitanju je jedan od onih kremastih kolača u slojevima, tako se i priprema.
SASTOJCI
Za biskvit:
5 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna
Za fil od pomoranže:
1 l soka od pomorandže (negazirani iz tetrapaka)
10 kašika šećera
3 pudinga od vanile
Za beli fil:
500 ml mleka
4 kašike brašna
5 kašika šećera
150 grama margarina
Za keks sloj:
petit keks za slaganje jednog reda
Za glazuru od čokolade:
200 grama čokolade za kuvanje
7 kašika ulja
PRIPREMA
Razdvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite čvrsti sneg, a žumanca pomešajte sa šećerom i umutite penasto. Dodajte brašno i promešajte, a onda i pripremljena ulupana belanca i lagano sjedinite.
Pleh malo pouljite i pospite brašnom, a onda ulijte i rasporedite smesu za biskvit. Pecite 20-25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
U međuvremenu krenite s pripremom prvog fila.
Za fil od pomorandže pudinge pomešajte sa šećerom i malo soka, a ostatak soka stavite da se kuva. Kad prokuva, dodati pudinge i mešati dok se ne stegne, pa vruć fil prelijte preko ispečenog biskvita. Preko složite jedan red keksa i ostavite da se ohladi.
Za beli fil pomešajte brašno sa šećerom i malo mleka, a ostatak stavite da se kuva. U provrelo mleko dodajte pripremljene sastojke i nastavite da mešate. Kada skinete s vatre prebacite fil u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi, a zatim umutite mikserom s margarinom.
Beli fil rasporedite preko keksa i još vam ostaje glazura – čokoladu i ulje otopite na pari, malo prohladite i prelijte preko kolača. Stavite još malo u frižider da se stegne, i služite u kockama.
***
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: