Downton Abbey
Foto: Carnival Film & Television / AFP / Profimedia

Ništa tako ne prija po hladnom danu kao šolja omiljenog toplog napitka. No, umesto omiljenog čaja, tople čokolade ili kuvanog vina, ove praznične sezone predlažemo vam jedan nov, čaroban recept, i to za topli punč, po uzoru na popularnu seriju Downton Abbey.

Ukolko ste fan ove serije, verovatno znate o kom napitku je reč, a ukoliko ne, verujemo da će vas naredni redovi inspirisati da ga i sami isprobate i uživate u njegovom bogatom, aromatičnom ukusu, piše City magazin.

Reč je o napitku koji se uglavnom pravi od sajdera ili ejl piva, a koji je deo britanske božićne tradicije stotinama godina. U 18. veku bio je običaj da se za Bogojavljensku noć prijatelji i komšije pozovu na karte i večeru. Na samom kraju večeri, na sto se iznosila velika činija puna pečenih jabuka i sajdera ili ejla. Prvo bi svaka osoba zagrabila po jednu jabuku i pojela je, a zatim bi činija bila prosleđena dalje kako bi se svi poslužili punčom i nazdravili jedni sa drugima za dobro zdravlje.

Pročitajte još;

Do trenutka koji prati serija Downton Abbey, tradicija ispijanja ovog punča sa Bogojavljenske noći pomerena je na Božić, a pečene jabuke počele su da se služe samo kao dekoracija. U devetoj epizodi pete sezone, imamo priliku da vidimo kako izgledaju pripreme za ovaj veliki praznik. Dejzi priprema ćurku, dok posluga pažljivo presipa punč iz bakarnih kotlića u staklene čaše. Nakon toga, svi pevaju božićne pesme i nazdravljaju punčem.

Ukoliko vam je ova priča bila inspirativna, u nastavku pogledajte kako i sami, vrlo lako, možete pripremiti ovaj topli napitak i uživati sa svojim najdražima za Božić ili neko drugo zimsko veče…

Potrebno je:

600 ml sajdera od jabuke

200 ml šerija

450 g tamnosmeđeg šećera

¼ kašičice muskatnog oraščića

¼ kašičice mlevenog đumbira

1 štapić cimeta

Za serviranje:

3 do 4 manje jabuke

3 l sajdera od jabuke

2 limuna, tanko isečena

štapići cimeta

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C.

U manjoj šerpi pomešajte sajder (600 ml) i šeri, pa pustite da se krčka na umerenoj temperaturi, vodeći računa da tečnost ne proključa. Dodajte šećer, muskatni oraščić, đumbir i cimet, pa nastavite da krčkate, mešajući, sve dok se šećer ne istopi. Sklonite sa ringle i ostavite sa strane da se hladi.

Jabuke dobro operite, pa ih cele složite u manji pleh ili tepsiju za pečenje, i pecite oko 20 do 30 minuta, dok ne postanu meke, što najlakše možete proveriti nožem. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.

Za serviranje, u veliku činiju za punč sipajte pripremljenu sajder mešavinu, a zatim dodajte i ostatak običnog sajdera (3 l), pa sve dobro promešajte. Ubacite pečene jabuke, kriške limuna i štapiće cimeta za dekoraciju, pa kutlačom sipjate u čaše i uživajte.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar